12/04/11 23:37
(http://e-vestnik.bg/)

Д-р Желю Желев: Президентска република? - Да

Д-р Желю Желев. Снимка: Иван Бакалов

Д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на Република България след падането на комунизма. През 1990 г. той е избран за президент от Великото народно събрание, а две години по-късно става президент с национални избори.
Днес д-р Желев е пенсионер, но работи в своята фондация „Д-р Желю Желев“, основана през 1997 г. Тя събира и публикува документалното наследство от най-новата политическа история на България.
Желев е завършил гимназия в Шумен и философия в Софийския университет, където става аспирант. За критични и свободомислещи научни публикации и изказвания е изключен през 1965 г. от БКП и временно му е отнето софийското жителство, а той се заселва в родното село на съпругата си Грозден, край Бургас. През 1967 г. завършва там книгата си „Фашизмът”, в която прави анализ на тоталитарната система, от който се разбира, че тя е идентична и с комунистическата. Книгата е издадена от изд. „Народна младеж” през 1982 г., скоро след това е иззета от книжарниците, но все пак са продадени към 7000 екземпляра. Желев става един от най-изявените дисиденти в края на 80-те години, говори по чужди радиостанции, печели популярност и е избран за водач на опозицията при основаването на СДС. Веднага след това води преговорите на Кръглата маса за демонтиране на тоталитарната система.


- Г-н президент, макар и да сте бивш, това е обръщението към един държавен глава, нали?

- Поне така е по международния протокол (смее се).

- Какви са впечатленията ви от изборите?

- Аз не можах непосредствено да наблюдавам изборите у нас, защото в деня на гласуването за първия тур, рано сутринта, тръгнахме за Тунис, където същия ден имаше избори. Гласувахме в нашето посолство там.

- А за какво ходихте в Тунис? И какво установихте там на изборите? Какъв е техният преход?

- Затова бях изпратен там - да разговарям с лидери на политическите партии, с отговорни държавни лица. В тези разговори повече ме питаха те, а аз отговарях. Искаха да направя паралел между нашия преход и техния. Казвах им на всички срещи да не се плашат толкова от прехода. Казах им: „Вашият преход е много по-лесен от нашия. Той  е само политически”. И тук се корени разликата между прехода от тоталитаризъм към демокрация и пазарна икономика, и техния преход, който  не е от тоталитаризъм, а от авторитаризъм към демокрация. Тоталитарни са комунистическите и фашистките режими. А обикновено там има военни режими - в случая с Тунис също. В Египет, Сирия, Йемен режимите бяха все от този род. Там няма тоталитарна система, изградена със силата на оръжието, забраняваща всички други партии. Нацизмът сред фашистките режими е най-ярко реализираният случай. Затова им казвах: „Вашата работа е много лесна. Вие ще правите политически преход. Няма нужда от преход към пазарна икономика. Вие имате пазарна икономика, никой не я е пипал. А нашият преход беше двоен преход, най-напред политически, при който разрушихме цялата тоталитарна система и политика на комунизма, и установихме демокрация, най-напред с изграждането на нейната политическа инфраструктура, което значи възстановяване на многопартийната система, парламент с опозиция, демократични закони и държавни институции. Защото, да кажем, институциите общо взето са едни и същи. Но разликата между демокрацията и тоталитаризма е, че при всички тези основни държавни институции, управляващи страната, уж има разделение на властите, но всъщност те се командват от едно и също място, което се нарича Политбюро на ЦК на компартията. Изобщо всичко се командваше от Политбюро, структура, характерна за всички комунистически режими. В Тунис чрез общи избори трябва да изберат нов парламент, Велико народно събрание, което да изработи нова демократична Конституция, с всички основни демократични принципи, залегнали там. Някои ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване