12/04/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Над 20 организации оспорват решението за добив на злато от "Дънди"

Иск за отмяна на разрешението на екоминистъра Нона Караджова за добив на злато от "Болкан минерал &майнинг" (БММ) в участък „Ада тепе” в Крумовград ще внесе днес във Върховния административен съд (ВАС) Коалицията за устойчиво развитие, съобщиха оттам. Коалицията обединява над 20 неправителствени организации, свързани с правата и здравето на хората, екологичното разнообразие и защитените зони "Натура 2000".
Одобрението на Караджова за добив на злато край Крумовград от БММ предвижда предварително изпълнение, което е оспорено и от представители на местната власт, и на неправителствения сектор, и на отделни министерства, които са гласували против. Този текст е вмъкнат в решението непосредствено преди първото заседание на Върховния екологичен експертен съвет (ВЕЕС), без да е съгласуван с ведомствата и организациите, които участват във ВЕЕС, пише в иска си коалицията. По думите на Караджова предварителното изпълнение е допуснато по изрично настояване на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, под чието управление са всички подземни богатства в България. То обаче обслужва единствено интересите на БММ, която е дъщерна фирма на канадската "Дънди прешъс металс". Затова от неправителствени организации допускат, че в екоминистерството има разработена корупционна схема за изпълнение на желанията на инвеститора "Дънди". Оттам очакват също в следващите дни решението на Нона Караджова да бъде оспорено от още екоорганизации.
Проектът на "Дънди" създава опасност за градската и околната среда, живота и здравето на населението, пречи на опазване на биоразнообразието – декларирано с експертизи и становища в хода на процедурата от научния сектор, гражданския сектор, местните власти.
Според коалицията решението на екоминистъра противоречи на Стратегията за устойчиво развитие на ООН и ЕС, по които България е страна. Проектът не присъства в стратегически документи за 2007–2013 г. на общината, областната управа и Министерския съвет за развитие на региона, а до тази фаза е достигнато с некоректна процедура, се казва още в мотивите. Според еколозите компанията работи в рудник Челопеч без ОВОС и комплексно разрешително и вече е санкционирана за редица нарушения. Сред тях са неправомерно ползване на гарата в Златица, замърсяване и затлачване на шахти за дъждовни води, замърсяване и разрушаване на пътищата към гарата и редица други.
Опасенията на неправителствената организация са свързани именно с тази бизнес практика на "Дънди" в Челопеч, още повече че проектът за "Ада тепе" край Крумовград не включва хвостохранилище. Теренът, в който БММ иска да добива злато, обаче се намира в една от най-големите зони "Натура" у нас и рискът от замърсяване там е недопустим, смятат от коалицията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване