12/04/11 17:30
(http://www.klassa.bg/)

Новият правосъден министър иска промени във ВСС

Трябва да има дебат, който да се отнася до това, какви промени би следвало да бъдат направени, така че Висшият съдебен съвет (ВСС) да работи още по-ефективно. Това обяви вчера новият министър на правосъдието Диана Ковачева в интервю пред БТА. Според Ковачева ролята на ВСС е много важна, защото той на практика управлява съдебната система. Новият министър на правосъдието смята, че трябва да се изслушат всички менения по въпроса за необходимостта от промени в конституцията, касаещи ВСС, и дали те не могат да бъдат осъществени и по друг начин.
„Струва ми се, че темата за промяна в конституцията е тежка. Но ако това е визията на мнозинството, подобно предложение ще бъде максимално изчистено. Ако се прецени, че може да има само промени на ниво закон и това ще бъде достатъчно, бих подкрепила и такава позиция“, заяви още Ковачева.
Тя отбеляза, че по време на дебатите трябва да се изясни дали проблемът е в начина, по който се рекрутират членовете на ВСС, или в това, че техните кандидатури не се обсъждат публично предварително. При дискусиите трябва да се изясни дали назначаваните във ВСС трябва да бъдат максимално широко одобрени.
„Реалистично е да имаме конкретни очаквания за доклада на Европейската комисия за съдебната реформа в България през юли, когато ще бъдат представени повече постижения“, категорична е Ковачева.
Правосъдният министър съобщи, че очаква проверката и представителите на ЕК от днес, и изрази надежда, че ще допринесе за по-добър следващ доклад.
Ролята на Министерството на правосъдието е да представи постиженията, които България има последните няколко месеца, обеща още тя.
Стратегията за продължаване на съдебната реформа ще бъде изпълнявана, каза новият министър на правосъдието. И добави, че вижда работата на МВР, съдебната система и Министерството на правосъдието като приоритет.
Диана Ковачева заяви, че има готовност да работи с всеки за подобряване на имиджа на България. Тя определи себе си в групата на хората, които успяват да работят в екип.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване