12/05/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - протестът на ситите

В Русия масово наричат партията на Путин “Партия на мошеници и крадци”. Пародия на емблемата на “Единая Россия”

Главният резултат от изборите за Държавна Дума в Русия е в това, че за първи път през последните десет години хората отчетливо гласуваха за промени и против стабилността във варианта, предлаган им от властта през всичките тези години.

Веднага сред края на гласуването от “Единна Русия” се опитаха да прикрият разочарованието сякаш нищо особено не се е случило. Но във всяка страна, в която управляващата партия губи 15 процента в сравнение с предишните избори, това е откровен сигнал от обществото към властта за необходимостта от коригиране на курса.

Може да се каже, че най-вероятно точка не необратимостта за досегашната система, основана на изолирането на гражданите от управлението и на пълната безотговорност на властта пред населението, стана рокадата между Медведев и Путин на 24 септември на конгреса на “Единна Русия”. Когато разпореждащият се със страната тандем преди каквито и да било избори фактически начерта сценария на живота в страната за близките 6, пък даже и 12 години. Изборите на 4 декември показаха, че народът не харесва нито този сценарий, нито факта, че той е написан без неговото формално участие и съгласие.

При всички случаи обаче ставаме свидетели на явното пробуждане на обществото от политическата апатия, от летаргичния сън, в който едно десетилетие властта се опитва да го вкара под лозунгите за стабилност и въвеждане на ред. Единайсет години гражданите и властта по отделно се занимаваха с устройване на собствения си живот.

Когато, след като се устроиха и се отдалечиха от гладните и буйни време на 90-те години, гражданите се огледаха, видяха картина, която хич не им хареса. Видяха самопровъзгласилото се привилегировано съсловие, поставило се над закона, липса на на перспектива за професионално и творческо развитие, невероятен разцвет на характерни за страни от “третия” свят пороци – корупция, шуробаджанащина, клиентелизъм.

В Русия все още има прекалено много хора, зависими в критична степен от бюджетните средства – именно те дадоха на “Единна Русия” високият й все още процент. Именно към консервиране на тази бедност и тази зависимост бе насочен курсът на ръководството на страната.

За днешната власт по-опасни от всичко са финансово независимите и успяли професионалисти, реалната средна класа. Именно това, създало се стихийно през последните години, изключително пъстро като занятие, образователно ниво, вкусове и навици съсловие гласува на тези избори не така, както разчитаха властите.

Това, което видяхме на 4 декември (не само гласуването на хора, които 10-15 години не са се явявали на избори, но и активното участие на доскоро абсолютно равнодушни хора в системата за наблюдение на изборите, регистрирането на нарушения и т. н.), не е флашмоб, не е интернет буря в предизборната чаша. Това е зародилият се вече протест на ситите. На тези, които са се изправили на краката си, изискват уважение към себе си и желаят да участват в определянето на своето бъдеще, а това означава – и бъдещето на своята страна.

Декемврийските избори през 2011-та фиксират началото на мощни и непредсказуеми размествания в руското общество. При това вече става дума не само напредналата част от населението, която отдавна се информира за ставащото в страната не от пропагандистката държавна телевизия, а от интернет.

Става дума и не само за политизираните хора. Възможността да се гласува за която и да било позволена партия, но не и за “Единна Русия”, не само активно се обсъждаше преди изборите, но и бе осъществена от милиони хора. Имено заради това толкова висок процент получиха комунистите и “Справедлива Русия”, която преди лидерът й Сергей Миронов да изпадне в немилост пред Кремъл практически не съществуваше като реална политическа сила.

Невъзможно е да се прогнозира ...

Публикувана на 12/05/11 22:30 http://e-vestnik.bg/13311/rusiya-protestat-na-sitite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване