12/05/11 18:54
(http://www.klassa.bg/)

САЩ и Израел водят тайна война срещу Иран

Бивши служители на американското разузнаване смятат, че експлозията във военната база край Техеран миналия месец е част от тайната война, водена от САЩ, Израел и други страни, която има за цел да неутрализира ядрената и ракетната програма на ислямската република, съобщи „Лос Анджелис таймс“.
При мощната експлозия, която изравни със земята базата на Корпуса на революционната гвардия на 12 ноември, бяха убити 17 души, сред които и основателят на иранската ракетна програма ген. Хасан Техрани Могадам. Според изданието целта на тайните действия е да се попречи на стремежа на Иран да се сдобие с ядрени оръжия и да премахне необходимостта от бъдещ въздушен удар от страна на САЩ или Израел. „Така изглежда войната в XXI век. Очевидно е, че има акция за убийства и кибервойна, както и полупризната кампания за саботаж“, обясни Патрик Клоусън, който отговаря за Иран във Вашингтонския институт по близкоизточна политика.
В продължение на години САЩ и съюзниците им се опитват да попречат на иранските оръжейни програми, като тайно доставят негодни части, планове или софтуер, отбелязва „Лос Анджелис таймс“. Досега няма доказателства за саботаж, но иранската ядрена програма очевидно се изправя пред пречки, които спират напредъка й през последните години.
„Това определено сме ние“, коментира Арт Келър – бивш служител на ЦРУ, работил с Иран. „Мисията на отдела за неразпространение на ядрените оръжия е да направи всичко възможно да спре програмата на Иран за разработване на оръжия за масово унищожение“, каза още Келър.
Много западни експерти са убедени, че американски и израелски инженери тайно са вкарали компютърния червей Стъкснет в иранската ядрена програма миналата година, посочва „Лос Анджелис таймс“, въпреки че нито американското, нито израелското правителство признават да имат роля в кибератаката. Никой не пое отговорност и за убийството на двама високопоставени ядрени физици и за раняването на трети при експлозии на коли бомби през януари и ноември миналата година. През октомври иранските медии съобщиха за три такива взрива в рамките на 24 часа, при които бяха убити двама души. Друг мощен взрив избухна миналия месец в Исфахан, където са разположени ядрени съоръжения, припомня изданието. Според някои анализатори ЦРУ и Мосад имат пръст в тези инциденти, с евентуална помощ от иранската групировка „Моджахедине халк“, която е в терористичния списък на Държавния департамент. Който и да стои зад тези експлозии, убийства и кибератаки обаче, те със сигурност успяват да попречат на иранската ядрена програма, коментира изданието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване