12/06/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Ахилесовата пета на Путин

Ройтерс

Владимир Путин с нов модел пистолет. Снимка: ижмаш

Един от най-слабите изборни резултати в 12-годишното му управление изложи на показ Ахилесовата пета на Владимир Путин - уязвимостта му на промяна на настроенията сред руснаците. За един от най-могъщите хора на планетата това е неприятна истина за осмисляне докато лъска изборните си доспехи, за да спечели завръщане в Кремъл на вота на 4 март.

Той може и да спечели президентските избори, но вчерашните парламентарни избори показаха, че на руснаците започва да им омръзва един лидер, който планира да управлява още поне шест години. Подобен отрицателен обрат в настроенията в система без сериозни съперници изглеждаше невъобразим още до септември, когато той обяви плановете си да се кандидатира отново за президент.

Партията на Путин взе около половината гласове, далеч по-малко от 64-те й процента през 2007 г., когато Путин беше яхнал вълната на най-дългия икономически бум в Русия от едно поколение. На мнозина руснаци вчера толкова им беше дотегнало, че дори гласуваха за комунистите, близо 20 години след като съветският флаг със сърп и чук бе спуснат от Кремъл за последен път.

Макар и Путин да остава най-популярният политик в Русия, изразеното на изборите разочарование не предвещава нищо добро за дългосрочната стабилност на една политическа система, която е изградена около личната му популярност и патронаж, казват някои бизнесмени и политици.

“За управляващия кръг той остава лидера. Това изобщо не е под въпрос. Има промяна в начина, по който го приемат обикновените хора, но тя трябва да стане много по-изразена, за да се тръгне да се търси алтернатива. А алтернатива няма”, каза пожелал анонимност руски бизнесмен.

Други обаче шепнат, че Путин и управляващият му кръг от бивши шпиони, милиардери олигарси и кремълски официални лица са смутени от промяната в обществените нагласи. “Той не губи власт, но осъзнава, че губи народа”, каза руски източник.

Един от обратите в общественото настроение настъпи само две седмици преди изборите, когато спортни запалянковци дюдюкаха и освиркаха мъжкарския бивш агент на КГБ, докато той поздравяваше победителя от двубой по бойни изкуства в Москва. Три дни след това Путин се намръщи, когато някои депутати не станаха на крака при влизането му в долната камара на парламента - рядка проява на безочливост към най-могъщия човек в Русия.

“Изборните резултати показват, че Путин е уязвим, но големият въпрос е как ще реагира на това. Уязвимостта ще е повод за притеснение за всеки в елита. Това е знак, че следващите шест години ще са далеч по-тежки за Путин, отколкото последните 12″, каза западен банкер.

Съобщението на Путин от 24 септември, че ще се кандидатира за президент през 2012 г. след четири години като премиер закрепи усещането, че той се е окопал на пост, който само той може да заема.

“Създал е система, в която никой освен него не може да е президент, система, в която само той може да управлява. Това е исторически капан. За всички е очевидно, че не може нещата да останат в този вид. Свидетели сме на момент в историята, в който протичат тези дълбоки исторически промени”, каза Григорий Явлински, основател на малката партия “Яблоко”, която се състезаваше срещу партията на Путин на вчерашните избори.

Явлински заяви, че руснаците използват оръжие, към което от векове прибягват срещу царе и генерални секретари - обръщане гръб на лидера, което се подчертава от вицовете, с които руснаците осмиват господарите си в Кремъл. “Путин отдавна е надраснал президентския пост. Той е вожда. Мястото му е в мавзолея”, гласи един от тези вицове, имайки предвид мавзолея на Червения площад, в който лежат балсамираните тленни останки на основателя на комунистическата държава Владимир Илич Ленин.

С ресурсите на държавата на негово разположение 59-годишният ...

Публикувана на 12/06/11 22:15 http://e-vestnik.bg/13317/ahilesovata-peta-na-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване