12/06/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

ЕК ни орязва парите за газовите връзки с Гърция и Румъния

България е на път да загуби евросредства за газовите връзки с Гърция и Румъния и договорените пари по предприсъединителната програма ИСПА. Това става ясно от информация на ЕК в отговор на питане на евродепутата Ивайло Калфин за преразпределението на средствата от бюджета на общността. Според обяснението парите за газовите връзки се спират заради „оперативни закъснения“ по развитието на проектите. Брюксел е пренасочил парите от общо 7 проекта за 22,4 млн. евро, в които участват още Словакия, Унгария, Полша и Чехия.
Страната ни трябваше да получи до 45 млн. евро от Европейския фонд за възстановяване за изграждането на газопровода между Стара Загора и Комотини и други 8 млн. евро за тръбата между Русе и Гюргево. Наистина има опасност да загубим европарите, обясниха пред „Класа“ източници от енергийното министерство.
От Българския енергиен холдинг, който отговаря за строежа на тръбите, са изпратили писмо до ЕК, с което искат да използват средствата до 2014 г., но оттам няма отговор. Именно изграждането на газовите връзки и възможността за диверсификация на доставките, а не опасни експерименти като добива на шистов газ, са инструментите за осигуряване на енергийна независимост, заяви Ивайло Калфин, цитиран от БТА.
ЕК ще пренасочи и 87 млн. евро по програма ИСПА, предназначени за България и Румъния. От Брюксел смятат, че приключването на предишни проекти е отнело повече време от очакваното. Около 30% от орязаните средства може да бъдат прехвърлени на страната ни за догодина. Румънското финансиране по ИСПА обаче ще бъде загубено.
ЕК пренасочва и още 41 млн. евро по програми, в които участва и България, заради необходимостта от по-дълга подготовка.
Очаквам средствата, които ще получим по ИСПА до края на 2011 г., да са най-малко 18,3 млн. евро, обясни пред „Класа“ Томислав Дончев, министър по управлението на еврофондовете. Той заяви, че от началото на 2011 г. до края на август изплатените пари по програмата са за 13 млн. евро. Според него няма вероятност да загубим средства през тази година. През последните две години има сериозно повишаване на изпълнението както на проектите, така и на плащанията по програмата. Вече бяха удължени крайните срокове за реализиране на проектите за воден цикъл на Балчик, Варна, Шумен и Смолян. Забавяне има и при проектите във водния сектор, но се предвижда то да бъде компенсирано следващата година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване