12/06/11 14:34
(http://radiomilena.com/)

Чобанов: Онлайн търговията все повече рефлектира върху сферата на туризма

Пиратството е един от най-сериозните проблеми, свързани с интернет. Страни като България не могат да развият силен креативен сектор, когато правата на творците се нарушават системно, като това най-много се отнася за книгите, музикалната и киноиндустрия. Това мнение изказа по време на конференция на тема „Стимулиране на бизнеса в дигитална среда“ Тодор Чобанов, съветник на министър Трайчо Трайков по въпросите на културно-историческия туризъм в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който бе сред участниците във форума, призна, че също е теглил безплатно филми и музика от интернет. Обзалагам се, че сред участниците има хора, които са си сваляли музика и филми от пиратски сайтове. Това е разбираемо и аз самият съм нарушавал закона в това отношение, но знам, че не е правилно, каза той пред хората в конференцията. Уорлик сравни ползването на пиратските сайтове с кражбата от бижутериен магазин. Уорлик посочи, че трябва да се търсят разумни решения за справянето с този проблем.
Киберпрестъпността е сериозен проблем на модерните общества, където се увеличава броят на компютърни атаки срещу важни системи, създаващи заплаха за обществото, каза от своя страна Даниела Петрова, председател на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии. По думите й за справянето с киберпрестъпността е необходимо да се създаде ефективна нормативна уредба. България има добра репутация по отношение на закрилата на правата на интелектуалната собственост благодарение на съдиите, прокурорите и полицейските служители, които имат огромни познания в областта на разследването и наказателното преследване на компютърните престъпления, допълни тя.
По време на форума Тодор Чобанов коментира още, че в определени части на Европа близо 90% от търговията е фокусирана в интернет, а потребителите все повече предпочитат да правят покупките си онлайн.
По думите му онлайн търговията все повече рефлектира и върху сферата на туризма. Например почти 9 от 10 решения за избор на дестинация за почивка се вземат в мрежата. „България като туристическа държава трябва действително да фокусира и своите усилия в тази посока, каза Чобанов като допълни, че един от основните проблеми на този вид търговия е допустимостта на банковите разплащания.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване