12/07/11 19:19
(http://www.klassa.bg/)

Путин се кандидатира за президент, Горбачов иска отмяна на изборите

Премиерът Владимир Путин подаде в ЦИК на Руската федерация документи за регистрация като кандидат за президент. Документите ще бъдат обработени в срок от 5 дни, обещаха от администрацията пред Интерфакс. Путин два пъти е бил избиран за президент, но вчера за първи път лично участва в процедурата по подаване на документи. Другите предполагаеми кандидати за държавен глава на изборите през март 2012 г. не са подали още своите документи. Либералдемократическата партия има намерение да издигне своя лидер Владимир Жириновски, а Сергей Миронов ще се кандидатира, ако това реши събранието на "Справедлива Русия". Комунистическата партия призова за подкрепа на лидера й Генадий Зюганов като общ кандидат на опозицията. За опозиционен кандидат се бори и писателят Едуард Лимонов. Партия "Яблоко" ще реши дали да участва в президентските избори, след като “прецени възможностите си”. За регистрацията на кандидат-президент са необходими 2 милиона подписа на избиратели, като събирането им според партийните лидери е проблем по време на новогодишните празници. Бившият президент на СССР Михаил Горбачов определи като нечестни проведените избори за Думата, като добави, че “с всеки изминал ден” по-малко хора вярват в достоверността им. "В момента има само едно решение и това е и моят съвет: да се анулират резултатите от изборите и да се произведат нови", каза Горбачов, цитиран от „Нова политика“. Той подчертава, че според все по-разпространеното мнение “Единна Русия” не е събрала и 25% от гласовете, а по време на изборите е имало множество фалшификации.
Ройтерс съобщава, че социалните мрежи, като ВКонтакте и Facebook, спомагат за засилването на протестите. С голямо внимание се ползват любителските записи на злоупотреби на изборите. В същото време някои руски политолози смятат, че мнението на интернет потребителите не отразява реалната електорална ситуация в страната.
Външният министър на ЕС Катрин Аштън изрази безпокойство от задържането на участниците в протестните акции след изборите. "Тя призова за спазването на свободата на словото и събранията", съобщава РИА „Новости“. Аштън подчерта, че очаква от руските власти реакции по изводите на мисията от наблюдатели на ОССЕ. В понеделник от ПАСЕ и ОССЕ съобщиха за нередности при отчитането на гласовете, но заключенията им ще бъдат готови след шест седмици. Повечето независими наблюдатели и тези от страните от ОНД дадоха висока оценка на руските избори и заявиха, че забележките са технически. Стотици протестирали срещу изборите бяха все още задържани към момента на редакционното приключване на броя. В центъра на Москва имаше стотици представители на силите за сигурност. Общо в Москва и Петербург във вторник бяха арестувани 569 души, предимно по обвинения за неразрешен протест. Задържани бяха и журналисти на РИА „Новости“ и бе пребит журналист от в. “Комерсант”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване