12/08/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Куба ще защитава революцията в интернет

ДПА

Кубинец пред къщата си в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Само дни след като кубинската блогърка дисидент Йоани Санчес беше определена от американското списание “Форин полиси” за една от стоте личности, повлияли най-силно на мисленето на хората, кубинското правителство се подготвя за “активна кибернетична защита”.

Въпреки лошия достъп до интернет за средностатистическия кубинец, за което местните власти обвиняват американското ембарго, сега Куба изтъква колко важно е “да се окупира мрежата”. Интернет страницата cubadebate.cu, основният проправителствен онлайн източник на информация, призова да се премине от “кибернетична война към кибернетична защита”.

Кубинският външен министър Бруно Родригес апелира за по-голяма активност в интернет и за по-добри защитни механизми за борба с това, което на Острова на свободата определят като враждебно отношение от страна на големи чуждестранни медии.

“Еуфорията от социалните мрежи съжителства с опасността от операциите, целящи да променят строя, която нарасна толкова, колкото нарасна и заплахата за мира. Но тези опасни обстоятелства ни задължават спешно да направим тези платформи наши”, каза той. “Много е важно да имаме политическа стратегия в кибернетичното пространство.”

С тези думи Родригес се обърна към симпозиума на тема “Алтернативните медии и социалните мрежи”, в който имаше участници от 12 страни. Санчес им се оплака, че тя и други критично настроени към правителството блогъри не са били поканени. Властите продължават “да изключват алтернативната част от блогосфера и туитосфера в Куба”, написа Санчес в Туитър.

В своя профил в Туитър @yoanisanchez 36-годишната блогърка редовно критикува властите в Куба заради тяхното отношение към интернет, както и заради други неща. Кампанията й да изобличи това, което тя определи като “политически апартейд” по време на събитието, вече има повече от 180 000 последователи в Туитър.

В сряда “Форин полиси” заяви, че влиянието на Санчес определено показва, че “за интернет няма непристъпни места, дори и Куба на Кастро”. Тя от своя страна писа в Туитър за ограниченията в интернет пространството в комунистическа Куба.

“Животът е изпълнен с парадокси. Моето име присъства в списъка на “Форин Полиси” със стоте най-големи умове, а ето ме мен, сега “мисля” как да разпределя ориза, така че да ми стигне до края на месеца”, написа тя в своя публикация.

От известно време се води “кибернетична война'’. Блогове като този на Vision desde Cuba (кубинската гледна точка - бел. пр.), които открито подкрепят правителството, целят да парират влиянието на блогове като този на Санчес.

Въпреки “ограниченията, присъщи за тясната честотна лента” и “архаичната и изключително бавна връзка с интернет чрез модем”, Vision desde Cuba пише, че “блогърите на революцията” като него застават зад правителството срещу онези, които според тях са финансирани от чужбина. Дисидентите традиционно са обвинявани от Хавана, че получават пари от САЩ.

Интернет страницата cubadebate.cu поде широка кампания за популяризирането на социалните мрежи. Редакторката Роза Мириам Елизалде призова в своя статия читателите “да приемат технологичното предизвикателство”. “Нямам ни най-малко съмнение, че ако кубинският национален герой Хосе Марти днес беше жив, щеше да има регистрация във Фейсбук или Туитър”, каза тя.

Мариела Кастро, дъщеря на кубинския лидер и шеф на кубинския Национален център за повишаване на сексуалната култура, също неотдавна се присъедини към света на Туитър. Тя влезе в открит спор със Санчес, както и други, за да защити кубинското правителство.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване