12/09/11 22:13
(http://e-vestnik.bg/)

Джорджо Наполитано - тихият брокер на властта

в. Ню Йорк Таймс

Джорджо Наполитано е Човек на годината според италианското издание на сп. Wired

Някои обичат да го наричат просто “Re Giorgio”, или крал Джорджо, заради впечатляващата му защита на италианските демократични институции и изключително важната, макар и задкулисна роля, която изигра в бързата смяна на показното правителство на Силвио Берлускони с технократското правителство на Марио Монти.

Става дума за президента Джорджо Наполитано, на 86 години, бивш изтъкнат член на Италианската комунистическа партия - твърди се, че Хенри А. Кисинджър го нарекъл “моя любим комунист”. Миналия месец Наполитано достигна върха на бележитата си кариера, като организира един от най-сложните политически трансфери в следвоенната история на Италия, и остава основен гарант на политическата стабилност в тези несигурни времена.

Успехите му са още по-впечатляващи, имайки предвид, че в Италия президентският пост е предимно представителна длъжност без пълномощия в изпълнителната власт. Но Наполитано, който е известен с откровеността си и със практичния си стил в една пищна барокова култура, направи максималното и се превърне в тих брокер на властта.

Няколко месеца той полагаше основите на прехода - консултира се с италиански политически лидери, с европейски лидери, с американски държавни служители и с Италианската банка, за да започне създаването на жизнеспособно алтернативно правителство за периода “след Берлускони”. “Сега е моментът да проявим максимална отговорност. Не е време за уреждане на стари сметки, нито за безплодни, предубедени взаимни обвинения”, каза Наполитано в изявлението си, когато обявяви номинацията на Монти. “Време е да възстановим обстановката на спокойствие и взаимно уважение.”

“Необичайното е, че Наполитано не само реши кога да бъде уреден проблемът, но и как”, каза Андреа Симончини, професор по конституционно право в Университета във Флоренция. “Той не просто каза: “Трябва да го направите скоро.” Той по същество избра Монти и създаде условия, при които хората не можеха да не го приемат.”

Днес за правителството на Монти често се говори като за “правителството на президента”, подкрепено толкова от Наполитано и от Европейския съюз, колкото и от италианския парламент, който въодушевено гласува доверие на правителството на Монти.

Както често се случва в Италия, нещата се задвижиха бавно, но промяната стана бързо. Берлускони се беше вкопчил във властта, без да има солидна подкрепа, и това правеше невъзможни тъй необходимите икономически реформи, а световните пазари продължаваха да нанасят удари на Италия.

Спусъкът беше дръпнат на осми ноември, когато Берлускони загуби при гласуване управляващото си мнозинство в същия ден, в който на международните капиталови пазари лихвите по италианските облигации достигнаха до такива равнища, които са принуждавали други страни от еврозоната да потърсят международна финансова помощ.

Вечерта един смирен Берлускони отиде да се срещне за консултации с Наполитано в президенткия дворец Куиринале. Съветниците казаха, че срещата е била сърдечна, но изходът й беше ясен: някога непримиримият министър-председател се съгласи да се оттегли.

Наполитано бързо изтегли Монти от поста му на ръководител на Миланския университет Бокони, обяви го за пожизнен сенатор и го направи пълноправен член на парламента, а не само академичен аутсайдер. “Това беше гениален акт”, каза Корадо Ауджиас, опитен италиански политически коментатор и писател. “Взе един професор и го направи политик.”

От полза беше, че Наполитано, чиито седемгодишен мандат започна през 2006, има одобрение от около 80 процента, в сравнение с 20 процента през последните седмици за Берлускони. “Това беше неговата застраховка живот, защото иначе Берлускони щеше да го схруска за обяд”, каза господин Ауджиас.

В Италия на Берлускони, където всичко беше обърнато с краката нагоре, където личният живот на министър-председателя засенчи управленската работа, Наполитано се превърна в анти Берлускони. До него е елегантната му, но решителна съпруга Клио, която е адвокатка и за която се жени през 1959 и Наполитано вече се възприема като ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване