12/10/11 10:11
(http://radiomilena.com/)

Георги Първанов: Промените в Конституцията да не „вържат“ ръцете на бъдещи кабинети

Не бива да залагаме решения, които толкова ще „вържат” ръцете на бъдещите кабинети, че няма да им позволят да правят ефикасна икономическа политика, която да скъси дистанцията между нас и останалите. Това каза президентът Георги Първанов относно предстоящите промени в Конституцията заради европейското споразумение за по-силна фискална дисциплина, предаде  Агенция „Фокус”. По думите на президента – конституционалистите ще трябва да преценят кое би било най-ефективно за България, за да не се случи това, но до март трябва да си изясним в рамките на един интензивен дебат каква ще бъде формата за решаването на този въпрос на българска територия, нашето национално решение.
Не можем да подминем с лека ръка въпроса за нашия ангажимент като част от ангажиментите на страните, които са се присъединили, без към този момент формално да са членове на еврозоната, каза той.
По думите му – всички вече говорят за Европа на „две скорости”, въпросът е Европа като цяло на каква скорост ще се движи.
Дали ще бъде на първа, втора, макар и с пълна газ, което знаем до какво води, дали Европа ще има такава скорост, която ще я направи по-конкурентоспособна на онези региони и страни, които виждаме, че дори в условията на криза се развиват много интензивно, каза той. По думите му – има един по-висок етаж на вземането на решение – в един много тесен кръг, обявява се решение и ние се присъединяваме към него, а това не прави Европа по-конкурентоспособна.
Българската позиция трябваше да бъде подготвена в условията на един широк и задълбочен експертен дебат. Това не стана, но така или иначе решенията са факт и това налага на всички възможни нива, с участието на научни институции, с участието на бизнеса в лицето на различните промишлени и стопански камари, на синдикатите, този дебат да се състои, за да се види каква е отговорността на България, каза президентът.
По думите му – заявили сме своята съпричастност, което е добре, но трябва да видим каква е нашата отговорност и то не са само за финансовите измерения, които също трябва да се изяснят – доколко и как можем да ги реализираме.
Първанов напомни, че преди повече от две години предложи цялостен доклад със серия от антикризисни мерки, включително свързани с това държавата да се разплати с бизнеса, за да има по-високо потребление и по-добри доходи.
Това не се случи, заложи се на едни тези, които се оказаха фалшиви, нереалистични, поради това ние сега сме дори по-назад, отколкото бяхме тогава, каза той.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване