12/11/11 19:03
(http://www.klassa.bg/)

АФП за Северозапада: Голи полета, празни пътища и разрушени къщи

Голи полета, празни пътища, разрушени къщи и затворени училища. Добре дошли в Северозападна България - официално най-бедният регион на Европейския съюз. Това пише агенция Франс прес в обширен материал за северозападния край на страната.
През 70-те и 80-те години на миналия век регионът се сблъска с масирана индустриализация, произвеждайки стоки, които имаха пазар единствено в комунистическия пазар - СИВ. Но когато Желязната завеса падна преди 20 години, заводите бяха затворени.
Оттогава хората са станали рядкост, обезлюдяването и застаряването на населението удря безжалостно малките градове и особено села, оставяйки в руини кипящите някога от живот училища, величествени църкви и ТКЗС-та, пише още Франс прес.
Според агенцията „димящите комини на къщи и миризма на изгорели въглища са навсякъде, защото това е най-евтиният начин за отопление“, а безработицата се движи в диапазона между 17,6 и 19,9% през първата половина на 2011 г., или почти два пъти над средното ниво за страната - 10,3%.
Днес земеделието е основният икономически поминък в тази част на плодородната Дунавска равнина, но заради старите технологии за отглеждане добивите са ниски.
В резултат на това, северозападният край е формирал едва 7,4% от БВП на страната през 2009 г. спрямо 48,3% за най-богатия югозападен регион. Той е привлякъл само 2,4% от всички чуждестранни инвестиции, пише Франс прес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване