12/11/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Златна мина свали премиера на Перу

Президентът на Перу Олянта Умала назначи вътрешния министър Оскар Валдес за премиер на страната, след като заемащият поста през последната половин година Саломон Лернер неочаквано подаде оставка, съобщи "Файненшъл таймс".
Мотивите за оттеглянето на Лернер не са официално обявени. Световните медии обаче коментират, че то се дължи на нестихващите протести на граждани от северната част на страната срещу разработването на златните мини "Конга". Проектът е най-голямата чуждестранна инвестиция в Перу и е на стойност 4,8 млрд. долара. Ръководи се от базираната в САЩ компания Newmont.
Лернер водеше все още продължаващите преговори с протестиращите жители на град Каджамарка. Те настояват за прекъсването на проекта заради опасността от замърсяване на околната среда и водите в областта. Преди седмица демонстрациите принудиха държавния глава да обяви извънредно положение в северните части на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване