12/11/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Капитализъм във военна униформа

Военен парад в Китай. Снимка: милитариимиджис

Най-мрачният герой в мрачния роман на Джоузеф Хелър “Параграф 22″ е Майлоу Майндърбайндър, артелчикът, който наред с другите дейности управлява огромна бизнес империя - “М&М ентърпрайзис”. Той продава “излишни” военни доставки, пътува по света, сключвайки сделки и трупайки екстравагантни официални титли (например халиф на Багдад и кмет на Кайро), и в духа на популярния капитализъм дава на своите военни другари формални дялове във все по-разрастващия му се бизнес.

“М&М ентърпрайзис” за малко не рухва, когато халифът кмет се престарава, като купува всичкия памук в Египет. Събира се толкова много стока, че той не може да се отърве от нея дори като я обвива в шоколад и я поднася на войниците. В крайна сметка се намесва американското правителство, за да реши затрупалите го проблеми: “М&М ентърпрайзис” е станала твърде голяма, за да се разпадне.

Духът на Майлоу Майндърбайндър е все още жив в страната, която за малко не го унищожи със своя памук. Египетската армия се занимава и с други неща освен да гази хора с бронирани автомобили на площад “Тахрир”. Тя също така управлява около 10 процента от икономиката.

Подкрепяни от армията компании произвеждат цимент, зехтин и домакински уреди, както и оръжия. Освен това военните се занимават с контрол на вредителите, продоволствие и дори грижи за децата. Армията притежава голям дял от най-ценната стока в Египет - земята, особено по крайбрежието на Червено море. Тя също така разчита на частни компании, за да осигурява работа на пенсионирани висши военни.

Египтяните имат доста братя по оръжие, свързани с бизнес дейности. Пакистанските висши офицери са още по-предприемчиви. Авторката на книгата “Армия ООД: поглед отвътре към военната икономика на Пакистан” Айеша Сидика пресмята, че армията контролира империя за 15 милиарда долара със стотици компании, произвеждащи всичко от торове до зърнени храни за закуска.

В Китай Народноосвободителната армия прие афоризма на Дън Сяопин, че “да забогатееш е прекрасно”, като пряка заповед. В един момент в края на 80-те години тя управляваше близо 20 000 фирми. Военните в Тайланд и Индонезия имат отдавнашна традиция да допълват доходите си с печеливши начинания. Армията на Зимбабве наскоро създаде с китайски партньори съвместни предприятия в селското стопанство и минното дело. Дори в демократична Индия армията управлява стотина търговски голф игрища.

Но най-големите ентусиасти в практикуването на капитализма във военна униформа са иранците. Корпуса на гвардейците на ислямската революция управлява повече от 300 компании в земеделието, промишлеността, транспорта, хранителните стоки и даже туризма. (На практика лозунгите говорят сами за себе си: “Посетете Иран и няма да щурмуваме посолството ви!”) Гвардейците захапват приватизирани от правителството компании и използват контрола си върху граничните пунктове, за да господстват над черния пазар в Иран.

Има няколко причини, поради които генералите обичат да се намесват в бизнеса (освен личното забогатяване, разбира се). Армиите обичат да могат сами да се изхранват и снабдяват в случай на тотална война. Ако това означава, че те ще произвеждат излишък в мирно време, защо да не го продават?

Някои армии не получават достатъчно от държавната хазна, за да свързват двата края: индонезийската например започна да управлява предприятия, за да се поддържа по време на борбата за независимост през 40-те години на 20 век. Също така някои предприятия на военните съществуват, поне официално, за да осигуряват работа и социални грижи на пенсионирани или осакатени войници, а в случая с Иран - на семействата на “мъченици”.

Дипломатическа телеграма от Кайро до Вашингтон от 2008 г. (публикувана впоследствие от “Уикилийкс”) посочва главната причина защо бившето правителство на Египет толерираше капитализма във военна униформа. В нея се казваше, че армията била “полу-търговско предприятие”, защото това помагало да се гарантира “стабилност и сигурност ...

Публикувана на 12/11/11 22:30 http://e-vestnik.bg/13356/kapitalizam-vav-voenna-uniforma/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване