12/11/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Кой не се страхува да влезе в ЕС?

Балканските държави чукат на вратата на ЕС въпреки кризата

Душан Стоянович, Асошиейтед прес

Докато светът нервно следи дали европейските лидери ще могат да спасят ЕС от разпадане, друга драма кипи отстрани: борбата за членство на страните, които се опитват да влязат вътре.  В деня на ключовата среща на върха на ЕС за решаване на дълговата криза на континента, представители на Хърватия, Сърбия и Черна гора също са в Брюксел, за да проправят път на кандидатурите си за влизане в това, което все повече изглежда като рушаща се къща.

Иронията е разбираема за хърватите, които са най-близо до сбъдването на европейските си мечти. Хърватският премиер подписа споразумението за присъединяване към ЕС. Шегата, която обикаля от уста на уста, е, че следобед ЕС може вече да не съществува. Това е преувеличение. Но има реални страхове, че ако лидерите не постигнат нещо голямо днес, европейската валута ще се срине, отприщвайки криза, която може да доведе до разпадането на целия европейски проект.

За късмет Хърватия подписа споразумението с писалка, която папа Бенедикт Шестнайсети подари на премиера Ядранка Косор по време на посещение тази година. “Добре е, че нашият премиер обеща да подпише споразумението с писалка, която получи като подарък от папата, защото само Бог знае какво подписва тя”, пише в коментар независимият всекидневник “Вечерни лист”.

Сръбски представители в Брюксел лобират за премахване на новите условия, поставени от Германия, за даването й на статут на кандидатка. Черногорски представители се опитват да получат конкретна дата за начало на преговорите за присъединяване. Но на фона на водовъртежа в ЕС хората на Балканите охладняват към Европа.

“Европейският съюз се превръща в централизирана и авторитарна структура, ръководена от Германия и Франция, в която Хърватия ще загуби идентичността си”, казва Желко Сачич, лидер на антиевропейска група, която планира протести, които да съвпаднат със срещата в Брюксел. Неговите виждания отразяват растящото усещане, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози притискат по-бедните членки на ЕС да приемат тяхната визия за Европа.

Консервативната партия на Косор беше победена на неотдавнашните избори от лявоцентристка коалиция. Новото правителство обмисля тримесечно отлагане на предвидения за декември референдум за присъединяването към ЕС - необходима крачка за членството - вероятно заради намаляващата обществена подкрепа за присъединяването към съюза. След подписването на споразумението днес, Хърватия ще може да влезе в ЕС през 2013 г.

В Сърбия националистическата опозиция използва проблемите на Европа като гориво за острата си съпротива срещу членството в ЕС. Хардлайнерите призовават проевропейското правителство на страната да обърне гръб на ЕС и да се обърне към “традиционния съюзник” на страната - Русия.

Посланието, което набра инерция на фона на недоволството от новите условия, поставени от Германия за даването на Сърбия на статут на кандидатка, е, че европейските сили продължават да вдигат летвата, за да държат Сърбия отвън. Само преди месеци арестът на укриващите се сръбски военнопрестъпници Ратко Младич и Горан Хаджич беше единственото условие. Сега хората се питат дали членството в ЕС наистина е толкова голяма награда.

Сръбската подкрепа за ЕС е спаднала до около 40 процента - най-ниското ниво откакто продемократичните сили отстраниха бившия сръбски автократ Слободан Милошевич през 2000 г. Приятелски настроените към ЕС управляващи партии също загубиха от популярността си, предизвиквайки спекулации, че националистите може да се върнат на власт след изборите догодина.

“Убеден съм, че е дошло времето за нова политика и определяне на нова национална цел, и че това не е членството в ЕС”, казва Воислав Кощуница, бивш премиер-националист, който ръководи сръбската консервативна партия. Сръбският президент Борис Тадич предупреди, че отлагането интеграция на Сърбия в ЕС повишава риска от нова нестабилност на Балканите. “Сърбия и Балканите може още веднъж да ...

Публикувана на 12/11/11 22:25 http://e-vestnik.bg/13354/koy-ne-se-strahuva-da-vleze-v-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване