12/12/11 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Какво получи Турция от Арабската пролет

Последиците от Арабската пролет за Турция все още предстои да бъдат изяснени и оценени. От самата Турция също зависи как ще използва събитията, разтърсили редица арабски държави и предизвикали промени. Остават въпросите дали Арабската пролет ще допринесе за турското регионално лидерство - роля, за която страната в последните години дава заявка, и дали моделът на Турция, съчетаваща исляма и демокрацията, е приложим и в другите ислямски държави.

Събитията през последната година в арабския свят обаче няма как да останат без отражение върху Турция, която положи огромни усилия за засилване на икономическите си и търговски отношения с държавите в региона и мюсюлманския свят. Под управлението на проислямската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Турция задълбочи връзките си с Близкия изток, а бунтовете из арабския свят тази година се явиха като изпит за турската стратегия.

Някои, като проф. Семир Салиха, експерт по Близкия изток в университета в Коджаели, дори допуснаха, че положителният имидж в района и нарастващото влияние на Турция е довело до известна завист в арабския свят, което е било една от причините за процеса на промяна. Моделът на Турция, която според проучванията се радва на нарастваща подкрепа в региона, може да послужи за вдъхновение в редица страни от Близкия изток, където хората се стремят към промяна. Този пример обаче е предизвикателство за онези, които искат да запазят статуквото, както и за останалите претенденти за лидерство в мюсюлманския свят.

В началото на събитията от Арабската пролет Турция сякаш се поколеба, премервайки ползите от създадените с авторитарните режими отношения и цената на подкрепата за демократичните стремежи на арабските народи, но след първоначалното колебание застана зад хората, което й струва обтягане на отношенията с някои бивши съюзници.

Политиката си по отношение на Сирия Турция промени в средата на август, заставайки срещу сирийския лидер Башар ал Асад, с когото премиерът Реджеп Тайип Ердоган беше изковал близки отношения. По въпроса за Сирия Анкара запази най-голяма сдържаност на фона на кървавите събития, разтърсили страната. Тя упорито призоваваше Дамаск към реформи, преди да се реши да застане на страната на опозиционерите, на които дори разреши да се събират в Турция, а в крайна сметка именно в Истанбул бе създаден през септември и Сирийският национален съвет със задачата да работи за отстраняването на Асад.

В края на ноември Анкара, която е един от основните икономически партньори на Сирия, огласи и санкции срещу своя съсед на юг скоро след тези, обявени от Арабската лига, включващи прекратяване на всички финансови сделки със Сирия и замразяване на авоарите на сирийското правителство.

Иран, на който миналата година Турция се опитваше да посредничи за преодоляване на кризата около ядрената му програма, също се отчужди на фона на втвърдената политика на Анкара към репресиите на Дамаск. Особен удар върху сближаването преди това между Турция и Иран, с който Анкара бе обявила намерение да увеличи тройно търговския си стокообмен за период от пет години, нанесе решението на Турция да приеме радар за ранно предупреждение от системата за противоракетна отбрана на НАТО, обявено в началото на септември.

Техеран предупреди, че това ще породи напрежение въпреки уверенията на Анкара, че противоракетният щит не е насочен към никоя определена страна, а по-късно дори заплаши, че ще нападне радара, ако Съединените щати или Израел атакуват Ислямската република.

Новият подход на Турция спрямо ръководствата на някои авторитарни режими в нейния регион обаче може да я приближат повече към Съединените щати и Запада, които бяха подозрителни към сближаването й със страни като Иран в момент, когато Западът се опитваше да изолира Иран заради ядрената му програма, и които говореха за изместване на оста на Анкара. Независимият подход, който Турция следваше по отношение на Близкия изток, и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване