12/12/11 12:55
(http://radiomilena.com/)

Янчо Илиев: Пада таксата за битови отпадъци на фирмите, вдигат се таксите за детски градини

В официалния сайт на община Поморие е публикувана Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси на територията на община Поморие. Срокът е 14 дневен за обсъждане в комисиите. Тя ще бъде обсъдена и приета на 22.12., когато ще се проведе ІV-то заседание на Общински съвет Поморие.

На проведената открита оперативка бяха оповестени основните моменти на проекто предложението от зам. кмета по бюджет и  финанси Янчо Илиев.

Оказа се, че от 2009 г. нищо не е променяно в Наредба 11 или са правени частични промени, заяви Илиев. За целта се е наложило наредбата да бъде актуализирана, включително и да бъде изчистено това, което се е получило за тази година с вдигането на данъчните оценки на нежилищните имоти, т.е. огромното увеличение касаещо фирмите. Това, което е ново като промяна е намаляваето на такса „Битови отпадъци”, конкретно за Поморие тя ще бъде намалена с 2 промила. Този товар ще падне от раменете на фирмите, увери Янчо Илиев, който спомена и таксите в населените места  на общината, които също са актуализирани. В с. Медово таксата за битови отпадъци за фирмите пада с 4 промила, в Каблешково  се сваля със 7 промила, а в гр. Ахелой с 1 промил.

Промяна има и в месечните такси на Общински пазари. Те също са малко актуализирани, защото и там не са променяни от 2009г. Летните тарифи си остават същите, но те са много пера и всеки може да ги провери в проекто-наредбата.

Предложена е и корекция на таксите за детски градини. В Поморие те се увеличават от 25 лв. на 30 лв. За Каблешково и Ахелой от 20 лв. стават на 25лв. За детските градини в селата Страцин, Дъбник и Гълъбец увеличението е от 15 лв. на 20 лв.

„Знаете, че предстои там да имаме второстепенни разпоредители за бюджетни кредити така, че трябва да им дадем възможност да оперират със собствени средства по-свободно и да ги харчат парите така, както преценят с грижата на добър стопанин”, заяви зам. кметът по бюджет и финанси. Всичко това е съгласувано с всички директори на детски градини. Някои директори дори са предложили по-високи нива, но от общината са се спряли на тези предложения. Илиев уточни правилата, че тези такси касаят родителите, които работят, а безработните ще си гледат децата в къщи.

Кметът Иван Алексиев заяви, че само преди месец събираемостта е била на 60%. В следствие на предприетите мерки от страна на администрацията и по-конкретно на зам.кмета Янчо Илиев и на отдела за приходи, събираемостта е достигнала на 71.5%. Т.е. събираемостта се е повишила за 1 месец с повече от 11%. Въпреки това общината има 3.5 млн. лв., които нямало как да бъдат събрани, защото бюджетът е бил изкуствено завишен, даде примери. Близо 6 млн. лв. са задълженията към доставчици, заяви Алексиев, който обвини предното управление. Ситуацията е тежка, защото предвидените в бюджета приходи са 9 млн. лв.

Не го казвам да се оплакваме, не го казвам да се оправдаваме, но трябва да се знае какво реално се е случило до сега и къде реално са ни отивали парите? С тази цел се правят тези оперативки. Пак казвам не се оправдаваме, заяви кмеът.

 

 Може да прочетете тук:  Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Поморие

Пълен звукозапис от изявлението може да чуете тук:

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване