12/13/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Над 5000 са жертвите в Сирия, Франция обвини ООН за мълчанието

Над 5000 души са станали жертви на репресиите в Сирия според комисаря по правата на човека на ООН Нави Пилай. Представителят на Франция Жерар Аро заяви, че Съветът за сигурност на ООН е “морално отговорен за това, което се случва днес в Сирия”. “Франция и други членове на Съвета за сигурност смятат мълчанието на съвета за скандално”, добави Аро. Той обвини за пасивността противопоставянето на някои членове на съвета и безразличието на други, което “не е позволило” да се окаже натиск върху сирийските власти.
Докладът на Пилай е “най-ужасяващото, което сме чували в Съвета за сигурност от поне две години”, каза Аро. “Смятаме, че Съветът за сигурност трябва да действа веднага”, добави и британският представител Марк Грант. Смущение от мълчанието изразиха и представителите на САЩ и Германия.
На 4 октомври ветото на Русия и Китай попречи на проекта за резолюция. Русия вече даде да се разбере, че позицията й не се е променила. Газопровод беше взривен в района на Хомс в Централна Сирия, като режимът обвини за това опозицията, която отрича. Това е четвъртата подобна атака от март. Седем войници от лоялните към режима на Башар Асад сили бяха убити при атака на дезертьори. Опозицията заяви, че атаката е в отговор на смъртта на 11 цивилни, убити от силите на режима.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване