12/14/11 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Fitch понижи перспективата пред кредитния ни рейтинг

Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на България, Чехия, Латвия и Литва. Оценката е променена на "стабилна" от "положителна", предаде „Блумбърг“. Рейтингите от BBB за България и Латвия са най-ниски в скалата на агенцията. За Чехия оценката е A+, петата най-висока инвестиционна степен. Причина за решението на Fitch са влошените перспективи за икономическия растеж заради рецесията в САЩ и дълговата криза в еврозоната. "Силните икономически и финансови връзки означават, че страните в Централна и Източна Европа са засегнати неблагоприятно от понижените прогнози за бъдещия икономически растеж и повишеното финансово напрежение в еврозоната", каза Ед Паркър от лондонския офис на Fitch. Регионът зависи от износа за страни от еврозоната и близо три четвърти от банките в него са чуждестранна собственост, и то основно на европейски групи. Оценителите са преразгледали и перспективите за дългосрочния рейтинг на българските банки Societe General Експресбанк и Българска банка за развитие отново от „положителни“ на „стабилни“, предаде Ройтерс.
Припомняме, че през октомври 2010 г. правителството взе решение да прекрати договора си с Fitch, за да спести пари. През март същата година агенцията свали кредитния ни рейтинг и предупреди, че той може да бъде понижен до степен junk –дълг с висок риск.
Само преди дни друга рейтингова агенция - Moody’s Investors Service, обаче ни похвали за строгата фискална дисциплина и овладяването на дефицита. Положително е, че България остава една от много малкото страни с нисък дълг в Европа, отчете агенцията. През юли Moody’s повиши рейтинга на България до Baa2.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване