12/14/11 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Властта бави екологични решения, за да отложи след изборите поскъпване на тока

Каква цена ще платим за това?

Най-големите замърсители с въглероден диоксид у нас са ТЕЦ-овете. Те ще трябва да купуват квоти за отделяния въглероден диоксид, а правителството иска да отложи това. Снимка: Валентина Петрова

На 2 ноември 2011 г. програмата на ООН за развитие издаде доклад, който разкри, че България, заедно с Армения и Румъния „заема водещо място в света по смъртни случаи, дължащи се на външно замърсяване на въздуха.” Въпреки малката си икономика сме сред страните с най-голямо промишлено замърсяване в ЕС, съобщи същевременно доклад на Европейската агенция за околна среда. При съотношение на промишлените замърсители спрямо размера на икономиката сме на водещо място, до Румъния и Естония.
На фона на тези данни България опитва да забави екологичните изисквания за въглеродни емисии, изпускани от производители на електроенергия от въглища. С обяснението пред обществото, че това ще смекчи поскъпването на тока.
През септември министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че има възможност токът у нас да поскъпне с 11%, вместо с планираните 23 % от 2013 г. Това според Трайков може да стане, ако за България се отложи изискването на Европейската комисия да отпаднат безплатните квоти на парникови емисии за производителите на електроенергия от 2013 г. Сега производителите в ЕС имат определен лимит и само ако го надвишат, купуват права за отделяне на въглероден двуокис. След 2013 г. обаче, с нови правила в търговията с емисии, безплатният обяд приключва. Тогава ТЕЦ-овете няма да имат право на безплатни квоти и ще трябва да екологизират производството си или да купуват права за въглероден диоксид. Така, ако един ТЕЦ например изпуска 2 млн. тона годишно, след 2013 г. той трябва да предвиди разход от 30 млн. евро за купуване на права (и това е при сегашната цена от 15 евро на тон). С оглед на тази перспектива Министерството по икономиката, енергетиката и туризма реши България да поиска от Брюксел плавно въвеждане на плащането за вредни емисии през 2013-2020 г. Това е т. нар. дерогация (частична отмяна).
С цел Брюксел да се съгласи на това, в края на септември България внесе заявление в ЕК, придружено от план за зелени инвестиции. Поискахме максималния процент - 70% безплатни квоти, за произвеждащите ток дружества през 2013 г., като всяка следваща година този процент да намалява с 10%, докато през 2020 г. достигне 0%. Задължаваме се дължимите средства да отиват за зелени инвестиции. В момента молбата се разглежда. Тази молба е един от главните спорове между еколози и управляващи.
“Коалиция за климата-България” алармира за опасностите при евентуална дерогация. В официално изявление коалицията казва, че молбата, въпреки декларираните цели увеличаването на цените на тока да става постепенно, няма да помогне за преход към „нисковъглеродна икономика”, а по-високите цени на тока просто ще се изместят по-нататък във времето.
„Така необходимите инвестиции в енергийна ефективност и диверсификация с възобновяеми енергийни източници няма да се случат навреме”, предупреждават еколозите.
Те информират, че ако България предостави безплатни квоти на компаниите, тя ще се лиши от средствата от продажба на квоти, които може да вложи в подобряване на енергийната ефективност и зелени технологии.
Екоактивистите са категорични, че решението е политическо и дава приоритет на енергийните компании, а отлагането на покачването на цените на тока по този начин ще ни излезе през носа.
„Само така бихме намалили зависимостта си от чужди ресурси, като смекчим и въздействието върху климата”, казва Борислав Сандов от коалицията.
Той посочва, че поскъпването на цената на тока не значи непременно по-високи разходи за домакинствата, защото те може да се понижат при по-голяма енергийна ефективност. Запазването на цените на тока според Сандов ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване