12/14/11 16:47
(http://www.klassa.bg/)

Дълговата криза пак удари еврото, червена вълна заля борсите

Недоверието на инвеститорите, че Европа може да се справи с дълговите проблеми, нанесе нов удар по единна валута. Натискът бе засилен още във вторник вечерта, когато Федералният резерв на САЩ предупреди, че европейската криза ще удари щатската икономика, но не даде ясни знаци за стимули на растежа. Автоматично еврото се срина до 11-месечно дъно спрямо зелените пари и достигна равнище от януари, предадоха световните агенции. Вчера валутата дори се понижи до 1,2995 за долар.
Но лошите новини не спряха дотук. Италия вчера пласира 5-годишни облигации за 3 млрд. евро, но ще плаща по тях рекордна лихва от 6,47% спрямо 6,29 на сто при предишния подобен търг от 14 ноември. В началото на седмицата Рим събра 7 милиарда евро от едногодишни облигации, чиито лихви, тъкмо обратното, се бяха понижили до 5,95 на сто спрямо рекордна от 6,087 на сто при подобна операция на 10 ноември. Според последната валутна прогноза на Morgan Stanley доларът ще поскъпне спрямо валутите на страните от Г-10, като йената ще е единственото изключение, защото в момента е най-добрата валута убежище. В световен мащаб обаче ще се засили натискът за поевтиняване на еврото. Швейцарският франк в първата половина на годината ще пада, а след това ще тръгне нагоре, прогнозират експертите.
Дълговата криза се отрази не само на валутата, но и на борсите. Пазарите като цяло започнаха да падат още от началото на седмицата като реакция на мерките, приети от евролидерите в края на миналата седмица. Червената вълна заля почти всички европейските индекси. Френският CAC 40 падна с 1,28%, FTSE 100, както и германският DAX отчетоха спад с около 1 на сто в следобедните часове. Най-скромно бе понижението за испанския измервател IBEX 35, който бе надолу с 0,15%. Но червеното бе основен цвят и при търговията зад Океана. S&P 500 потъваше при отварянето на сесията с -0,9%; Dow - с -0,6%; а Nasdaq - с -1,3%. Над 70% от мениджърите на финансови фондове в САЩ очакват кредитният рейтинг на страната да бъде понижен, а почти половината от "господарите на парите" се готвят за частично разпадане на еврозоната. Анкетата на Merrill Lynch/Bank of America Securities е цитирана от MarketWatch. Според 44% от анкетираните поне една страна от 17-те членки ще напусне еврозоната, а според една трета това ще се случи до края на 2012 г.
Под прицел вчера бяха не само борсите, но и суровините, като петрола и златото. Членовете на Организацията на страните - износители на петрол, ОПЕК се споразумяха производството на черно злато да бъде ограничено до 30 милиона барела дневно. Моделът, в който на отделните страни от ОПЕК се разпределят квоти за производство, може би щял да бъде изоставен, тъй като имало разногласия коя страна колко да получи, съобщи „Блумбърг“, позовавайки се на анонимен източник.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване