12/15/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Жак Ширак бе осъден на 2 години условно

Бившият френски президент Жак Ширак беше осъден на две години условно от парижки съд за отклоняване на обществени средства, злоупотреба с доверие и незаконно облагодетелстване, предаде АФП. Той е извършил нарушенията в началото на 90-те години, когато е кмет на Париж и докато създава партията, издигнала го за президент.
Към края на мандата си той е давал фиктивни длъжности на свои приятели и съпартийци от Сбор за републиката. Те се водели за служители на града Париж, а в действителност са работели за партията на Ширак или в щаба на неговата президентска кампания.
Присъдата беше обявена в отсъствието на 79-годишния политик, който страда от “тежки” и “необратими” неврологични проблеми. Това е първата присъда срещу бивш френски държавен глава след Втората световна война, когато е осъден сътрудничилият на нацистите маршал Петен. Решението на съда предизвика нееднозначни реакции. Осиновената дъщеря на Ширак Анх Дао Траксел заяви, че присъдата е “прекалено сурова”.
Говорителят на опозиционната Социалистическа партия Беноа Амон определи присъдата като “добър знак за френската демокрация”. Той изрази радостта си, че правосъдието не прави разлика между обвиняемите, независимо колко са могъщи.
Неправителствената организация срещу корупцията Антикор обяви присъдата на Ширак за “историческо решение и изключително важно за бъдещето на демокрацията”, както и “доказателство за зряла, прозрачна демокрация”. “Това е послание към всички политици”, подчертава Жером Карсенти от организацията.
Бившият магистрат Ева Жоли, кандидат за президент на Зелените, заяви, че е било “въздадено правосъдие” и поиска той да подаде оставката си от Конституционния съвет, чийто член е по право. Почетният председател на Националния фронт Жан Мари льо Пен заяви, че Франция в продължение на 12 години е била управлявана от “престъпник”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване