12/15/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Италия след Берлускони, но не и без Берлускони

Европа като Титаник, с Папандреу и Берлускони на носа
Чешки колаж по филма “Титаник” на Берлускони и Папандреу, минисър председателите в оставка на двете фалирали държави, които дърпат еврото към дъното.

Силвио Берлускони загуби битката при Кан, където в началото на ноември се състоя срещата на върха на страните от Г-20. Битката взе две жертви - гръцкият премиер Папандреу и италианският му колега Берлускони.

На министър-председателя на Италия бе директно заявено, че неговото правителство е неспособно да проведе обещаните реформи, което бе причина за загубата на доверие на световните финансови пазари.

Берлускони се опита да печели време и изпрати пълно с добри реформаторски намерения писмо до председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Ван Ромпой и Барозу. Те му отвърнаха с поменик от 39 въпроса и празно пространство за попълване на отговорите. Формата и съдържанието на тази ръководна реакция от Брюксел изпълни ролята на последен съдийски сигнал.

Освен редовното време бяха изтекли и продълженията на международното финансово-политическо търпение. Берлускони бе принуден да свали капитанската лента и да изведе отбора си от игралното поле. Остана му утехата, че не бе свален от опозицията по парламентарен път, а си подаде оставката под натиска на външни сили, които приложиха неувяхващото правило “кадрите решават всичко”.

Кадровите промени бяха светкавични и под виртуозната режисура на президента Джорджо Наполитано само след два дни в правителствения дворец “Киджи” се настани екип технократи, начело с прясно номинирания от държавния глава пожизнен сенатор Марио Монти, който е икономист, банкер и бивш европейски комисар в екипа на Романо Проди.

За първи път в републиканската история на Италия поне възловите министерски портфейли бяха разпределени на професионален принцип. Префект оглави министерството на вътрешните работи, посланик стана външен министър, адмирал е министър на отбраната, банкер е начело на икономическото развитие, инфраструктурите и транспорта, а премиерът Монти съвместява поста на министър на икономиката и финансите.

Оценките на евроскептичната британска преса изтъкваха, че след замяната на Берлускони с евро-технократ Ангела Меркел има, или се надява да има, решаващия глас в ЕС.

Самото отсъствие на Силвио Берлускони, чието име бе започнало да предизвиква ироничните усмивки на Меркел и Саркози пред телевизионните камери, бе достатъчно да върне Рим в първата редица на брюкселския елит. Започна ерата “след Берлускони” в италианското и европейското политическо летоброене.

Марио Монти бе натоварен да възстанови икономическото доверие към Италия, чийто държавен дълг наближава астрономическия 1 трилион и 900 милиарда (1900 милиарда) евро. В такава ситуация е немислимо да се залага на стимулиране на потреблението и увеличаване на БВП, защото те изискват не само време, но и сериозни структурни реформи, които не се правят от технократи, а от политици. Оставащата възможност е бързо да се погаси малка част от държавния дълг, колкото да се успокоят финансовите пазари.

Новото правителство прибягна до старата рецепта на увеличени данъци, акцизи, пенсионна възраст и осигуровки. Естествено е тези сурови за обикновения данъкоплатец мерки да минат по-лесно през парламента, отколкото предложения за намаляване на възнагражденията на сенаторите и депутатите (от порядъка на 30 хиляди евро месечно) или пък съкращаване на автопарка от 600 хиляди служебни автомобила, които возят властимеющите на всички нива.

Експертният министерски съвет засега е толериран от политиците, защото трябва вместо тях да свърши цялата неблагодарна работа. В парламента разчита на подкрепата на несъвместими левоцентристки и десноцентристки партии, между които “Народ на свободата” на Силвио Берлускони, посткомунистическата Демократическа партия и Съюз на центъра за трети полюс, който включва бивши християндемократи и реформирани неофашисти.

Доскорошният партньор в управляващата коалиция, Северната лига, премина в опозиция, където се намира и левичарската партия “Италия на ценностите” на проявяващия се с политическия си опортюнизъм бивш магистрат Антонио Ди Пиетро.

Оставката на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване