12/15/11 17:31
(http://radiomilena.com/)

Солени глоби за работещите в сивия сектор

Работниците и служителите, които работят без трудов договор, ще бъдат санкционирани. Това реши Народното събрание с приетите на второ четене промени в Кодекса на труда. Глобата е в размер на три здравни и пенсионни вноски, които работникът ще бъде длъжен да плати.

От скандална до социална и възпитаваща мярка – така определяха по време на дебата управляващи и опозиция промяната в Кодекса на труда, с която работникът ще бъде санкциониран, ако работи без трудов договор. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е убеден, че промяната ще повиши непримиримостта към сивата икономика у нас.

Глобата, която се налага на работодателя, когато наеме човек без трудов договор, за всеки конкретен случай е от 1500 до 15 хиляди лева и по настояване на Главна инспекция по труда, становище на синдикатите, които също отчитат, че трябва да има, макар и по-малка, санкция за работника, обясни Младенов.

Депутатите от БСП се обявиха за отпадане на промяната. По никакъв начин не можем да говорим, че има равнопоставеност между работника и работодателя, настоя Драгомир Стойнев от БСП.

Красимир Велчев от ГЕРБ подкрепи текста, защото щял да има ефект и за работодатели и за работници. Искат да получават повече пари и да не им се плащат осигуровки, смята Велчев за работниците, информира БНР.

Независимият депутат Георги Терзийски определи текста като правен и логически абсурд. Това е все едно карабията и обрания да носят наказателна отговорност солидарно, каза той.

Депутатите решиха също, че Националната агенция за приходите няма да проверява работниците и служителите за трудови договори. Това ще продължи да прави Инспекцията по труда.

КРОСС

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване