12/15/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Черната година на финансовите пазари

Събитията, белязали 2011 година, намериха отражение и в поведението на финансовите пазари. На фондовите борси тенденцията като цяло бе обусловена от колебания в широк диапазон, но този път влияние оказваха не само редовните корпоративни отчети на големи компании, макроикономическите показатели на водещи страни като САЩ, Китай, Япония, ЕС като цяло или пък браншови спекулации.

Имаше много очаквания и разочарования от важни политически срещи и заседания на централни банки, както и прогнози, и безпокойства за финансовото състояние на държави от еврозоната, а също и редица понижения на суверенни и банкови рейтинги или само предупреждения. Пазарите бяха разклатени и от така наречената Арабска пролет в контекста на опасенията от трайно поскъпване на петрола заради нестабилността в размирния регион, богат на суровината.

Пазарни страхове породиха и опустошителното земетресение и цунами в Япония със заплахата си за световния икономически растеж, а след това и напрежението при борбата за предотвратяване на ядрена катастрофа. Основен двигател на борсовите индекси в отрицателна посока обаче бяха опасенията около дълговата криза в еврозоната и влошаващата се икономическа обстановка в САЩ, чиито бюджетен дефицит и държавен дълг също се оказаха проблем.

Големият срив дойде, точно когато всички се бяха настроили за един лежерен отпускарски период. На 4 август Нюйоркската фондова борса - Уолстрийт - преживя най-лошия си ден след световната финансова криза от 2008 година. Индексите закриха търговията със спад от над 4 на сто. Медиите гръмнаха: “Дау Джоунс се срина с 512 пункта” - деветото най-голямо понижение в историята на индекса.

Още по-тежка бе сесията на 8 август, след като инвеститорите реагираха със страх на решението на Стандард енд Пуърс (Standard and Poor’s) да понижи с една степен рейтинга на САЩ до АА+, прогонвайки за първи път най-голямата в света икономика от елитния клуб на тройното А. Дау Джоунс потъна с цели 634 пункта, отбелязвайки шестия си най-голям спад и отчитайки обща загуба от 2000 пункта само за две седмици.

Ръководството на Уолстрийт и Насдак дори въведе в действие правило 48, което позволява да се спре търговията с акции при резки колебания, а този инструмент се задейства само при изключително големи кризи. Световният бизнес възприе това като показателно за мащабите на опасността пред икономиката на САЩ.

На финансовите пазари в Азия и Европа движението също бе силно низходящо. “Черен петък” преживяха европейските фондови борси на 5 август, когато бе отчетен осми пореден ден на “бягство” на инвеститорите. Те се бяха преориентирали към сигурни “убежища” като златото, чиято цена бележеше рекорд след рекорд, и към швейцарския франк, който също поскъпна прекомерно. Водещите индекси в Лондон и Франкфурт се стопиха с близо 8 на сто.

Опасенията от разпространение на дълговата криза в еврозоната, отслабването на инвеститорското доверие и страхът от нова рецесия в световната икономика бяха съставките на “отровен коктейл”, за който Комерцбанк (Commerzbank) предупреди клиентите си.

И докато борсовите котировки вървяха стремглаво надолу, биейки тревога, по стара августовска традиция европейските лидери бяха във ваканция, разчитайки на координация по телефона, ако се наложи. Това обаче не проработи и френският президент Никола Саркози, който можеше да бъде видян по бански на Средиземно море, побърза да се върне към политическото си всекидневие. Той свиква спешно министерско заседание на фона на разрушителния за пазарите слух, че Франция може да изгуби максималния си рейтинг ААА. Такава заплаха е надвиснала над страната и в момента.

Германският канцлер Ангела Меркел, която по времето на големия борсов крах бе на почивка със съпруга си в Южен Тирол, Италия, обаче запази самообладание и заложи на мълчанието (с изключение на първото съвместно изявление със Саркози по темата на 7 август). В духа на политическата сатира най-продаваният германски вестник “Билд” публикува на втора страница неин черен силует ...

Публикувана на 12/15/11 22:15 http://e-vestnik.bg/13404/chernata-godina-na-finansovite-pazari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване