12/15/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Ще прихване ли Румъния гръцката болест?

На фона на европейската дългова криза и финансовите проблеми, които проличаха първо в Гърция, икономическите и политическите анализатори започнаха тази година все по-често да си задават въпроса дали Румъния не е следващата Гърция.

Изпускането от контрол на суверенния дълг за една малка или средна държава е равносилно на скок без парашут, предупреди румънски аналитичен сайт, според който Румъния в момента се намира там, където се е намирала Гърция през 1984-1985 г., когато е започнало гръцкото задлъжняване. В интервю за националната телевизия през октомври президентът на Румъния Траян Бъсеску предупреди, че “увеличаването на дълговете може да ни отведе там, където е Гърция”.

Според анализ на информационния сайт “Зиаре” приликите с Гърция са тревожни: безотговорна и популистка политика, съдебна система, която работи като привилегирована каста над закона, катастрофално ниска събираемост на приходите в бюджета, широкоразпространена корупция, все повече данъчни измами и огромен брой фалшиви лица, които получават социални помощи.

Британският политически анализатор Том Галахър, който от години следи ситуацията в Румъния и в Югоизточна Европа, посъветва румънците да се замислят докъде може да стигне една страна, доминирана от различни кръгове на интереси, които от момента на присъединяването си към ЕС се занимават със задкулисни игри за източване на държавни пари и получаване на специални пенсии, помощи и пр. в страна, която в крайна сметка има ограничени ресурси.

Румъния бе първата държава от ЕС, която се обърна за финансова помощ към съюза, Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка през 2009 г., когато икономиката й се сви със 7,1 процента. За да може да продължи да изплаща пенсии и заплати, Букурещ сключи двугодишно споразумение за заем от 20 милиарда евро, което доведе до успешен край през пролетта на тази година.

В замяна на тези средства Румъния предприе бюджетни съкращения, които продължават и в момента, увеличи ДДС на 24 на сто, което е едно от най-високите нива в ЕС, ангажира се с институционална реформа и приватизация и преструктуриране на губещи държавни компании.

След приключването на това споразумение Румъния подписа с кредиторите ново двугодишно предпазно споразумение в размер на 5 млрд. евро, които да бъдат използвани само в случай на нужда. Мерките за икономии продължават да бъдат в сила и профсъюзи, бюджетни служители, пенсионери и други социални категории ги посрещат със съпротива, но други видяха в тях и ползи за румънската икономика.

В. “Евениментул зилей” писа, че МВФ е на път да направи огромна услуга на Румъния, като посочи, че според изчисленията на експертите от Фонда годишните загуби на фирмите с държавен капитал възлизат на 4-5 процента от БВП на страната - средства, които може да бъдат насочени към образование, здравеопазване, инфраструктура.

В края на пролетта Румъния излезе технически от рецесията и тази година очаква икономически растеж от 1,5 процента. Бюджетният дефицит се очаква да възлезе тази година на 4,4 на сто от БВП, при 6,5 процента миналата година, а за 2012 г. страната е заложила дефицит от 1,9 на сто. По ритъм на растеж обаче румънският дълг е на първо място в Европа - между 2008 г. и 2011 г. той се е утроил - от 13 на сто на близо 40 процента от БВП.

При този темп на задлъжняване, при липсата на икономически растеж и в условията, при които споразумението с МВФ изтича, а Румъния ще трябва да взема заеми на свободния пазар, ситуация като гръцката е на 3-4 години разстояние, предупреди румънският анализатор Лучиан Давидеску.

“Живеем в несигурни времена и всички се питаме коя ще е следващата страна, която ще изпадне в икономическа нестабилност”, заяви през октомври ръководителят на мисията на МВФ в Румъния Джефри Франкс, според когото ситуацията в Румъния “не е перфектна, но е относително добра”.

Румъния може ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване