12/18/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Европейските компании са все по-апетитна цел за придобивания

Интересът на американските и азиатските компании към придобивания на европейски активи може да се засили през 2012 г. след забавянето през второто полугодие на 2011 г. Сред причините е поевтиняването на еврото и на акциите заради дълговата криза в региона.
Johnson & Johnson’s вече направи оферта за $21,3 млрд. за швейцарската Synthes, а обявените придобивания на европейски компании от задгранични конкуренти са се покачили с 58% до стойност от $252 млрд. тази година според данните, компилирани от „Блумбърг“. Макар придобиванията да са намалели от юли насам, редица компании, сред които General Electric, китайската HNA Group и японската Fast Retailing, са заявили траен интерес към придобивания в региона.
„На глобалния пазар има много добре позиционирани купувачи, които се оглеждат за добри сделки, нищо че последните икономически проблеми разколебаха инициативността им в Европа“, посочва Грег Лемкау от Goldman Sachs. Сред факторите са исторически ниските оценки на акциите и сравнително евтината валута.“

Благоприятни условия

Европа вероятно предлага най-добрата възможност за сделки за последните 15 години. Акциите на компаниите от MSCI Europe Index, който включва 450 фирми, се търгуват при около 10,4 пъти отчетените печалби, което значи, че са по-евтини, отколкото са били през 98% от времето от 1995 г. насам, по данни на „Блумбърг“.
Междувременно еврото поевтиня с около 1% спрямо долара от началото на кризата със суверенните дългове преди две години и условията за американските купувачи са още по-благоприятни. Потенциалните японски купувачи пък имат предимство заради йената, чиято стойност се покачи през последните шест месеца с около 10% спрямо кошница от основни валути, включително еврото.
Малко са компаниите, които настояват за достъп до самия европейски пазар, но „в много случаи онова, което чуждестранните купувачи търсят в Европа, всъщност са технологии или достъп до новоразвиващите се пазари“, казва Джузепе Монарчи от Credit Suisse Group.
Планираното придобиване на Synthes от J&J ще обогати продуктовия асортимент на американския производител на медицински и хигиенни продукти с устройства за терапия на костни фрактури и травми. През ноември Hewlett-Packard купи британската Autonomy за $10,3 млрд., за да се сдобие с търсещата й технология с отсяване и анализ на данни, която ще е много полезна при интернет базирания софтуер. Microsoft купи базираната в Люксембург Skype Technologies за $8,5 млрд. през октомври, с което добави в портфейла си най-големия в света доставчик на телефонни услуги по интернет.
Eвропейските компании бяха по-агресивни от американските в навлизането на новоразвиващи се пазари като Африка и Близкия изток, като от 2000 г. са похарчили около $90 млрд. за сделки в тези региони по данни на „Блумбърг“. За сравнение американските фирми са дали около $50 млрд. по това перо.
Достъпът до новите пазари и технологии прави от европейските компании привлекателна цел за придобиване, поне засега. Ако обаче спадът продължи по-дълго, а европейските политици не съумеят да договорят стратегия за разрешаване на фискалните си проблеми, перспективите пред придобиванията също ще помръкнат.
„Купувачите няма да са особено ентусиазирани, докато не видят някакво решение на дълговата криза, посочва Лемкау от Goldman Sachs. Интересът им остава, но има слаба вероятност да предприемат решителни ходове при толкова волатилни и несигурни пазари.“
Moody’s Investors Service заяви на 12 декември, че ще преразгледа рейтингите на всички страни от ЕС, след като срещата в Брюксел не успя да произведе „решителни политически мерки“ за справяне с дълговата криза в региона. На 5 декември Standard & Poor’s постави рейтингите на 15 страни от еврозоната под наблюдение за вероятно понижение.
Активността при сделките в Европа се забави през второто полугодие до най-бавния си темп от 2008 г. насам. Чуждестранните купувачи са обявили придобивания на обща стойност $86 млрд., което е спад с 48% спрямо първото полугодие по данни на „Блумбърг“.
Напоследък обаче много компании заявяват интереса си към цели в Европа. Базираната във Феърфийлд, Кънектикът, General Electric съобщи през ноември, че се е насочила към европейски цели, за да се конкурира с германския гигант Siemens. Fast Retailing, в чийто портфейл влиза модният бранд Uniqlo, също се оглежда за европейски компании, за да компенсира стагнацията на японския пазар по думите на главния изпълнителен директор Тадаши Янаи. Междувременно китайската HNA обяви, че разполага с резерв от $6 млрд. за покупки на компании в Европа и САЩ.
Наскоро в рамките на един ден бяха обявени придобивания за над $8 млрд. по целия свят. Сред тях е договорът, подписан от базираната в Ню Йорк Apollo Global Management LLC, за придобиване на белгийския производител на химикали Taminco Group Holdings от CVC Capital Partners за около 1,1 млрд. евро ($1,4 млрд.).

Кешови запаси

„САЩ влязоха в рецесия по-рано от Европа и излязоха по-бързо“, казва Дейвид Силвър от базираната в Милуоки Robert W. Baird, която обичайно наблюдава сделки за над $1 млрд. Американските компании разполагат с по-силни баланси и искат да разгърнат капиталовите си позиции.“
Проучване сред 285 американски корпорации, проведено от JPMorgan Chase и публикувано през септември, разкрива, че разглежданите фирми са имали $368 млрд. извън САЩ, което е близо половината от общия им кеш, кешов еквивалент или инвестиции. И Microsoft, и Hewlett-Packard се позоваха на нуждата да получат добра възвръщаемост по кеша в чужбина, когато обявиха покупките си съответно на Skype и Autonomy.
Американските компании ще срещнат конкуренция от азиатските фирми, които досега през годината са обявили придобивания в Европа за около $72 млрд. или увеличение с 42% спрямо същия период на миналата година по данни на „Блумбърг“. Японските компании са начело на класацията, след като са удвоили стойността на покупките си до $34 млрд.
„Японските компании сериозно са се захванали да пазаруват в чужбина“, казва Ернан Кристерна от JPMorgan в Лондон. Takeda Pharmaceutical купи норвежкия доставчик на медикаменти Nycomed за $13,7 млрд., което беше и най-голямото придобиване от страна на азиатска компания в Европа. Според запознати източници Suntory Holdings е започнала преговори за закупуване на звеното за бутилиране на вода на френската Danone.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване