12/18/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган атакува Франция заради закона за арменския геноцид

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към Франция заради законопроект, който криминализира отричането на арменския геноцид, съобщи АП.
Като настоя Франция да разследва „собствената си мръсна и кървава история“ в Алжир и Руанда, Ердоган обеща, че Турция ще отговори с „всички дипломатически средства“. Турският премиер вече е изпратил писмо до френския президент Никола Саркози, в което го предупреждава, че политическите и икономическите отношения могат да пострадат, ако парламентът в Париж приеме закона. Франция е петият по големина експортен пазар за Турция и шестата по големина страна, от която Анкара внася стоки и услуги, припомня Ройтерс.
Според историците 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци при разпадането на империята, което много международни експерти смятат за геноцид, за какъвто е признат и от Франция още през 2001 г. Турските управляващи отхвърлят термина с аргумента, че броят на убитите е завишен, както и че е имало жертви и от двете страни, а загиналите са в гражданска война и размирици.
На 22 декември долната камара на френския парламент ще обсъди предложение, което ще позволи отричането на арменския геноцид да се наказва с до една година затвор и глоба от 45 000 евро, което ще го постави наравно с отричането на Холокоста, забранено през 1990 г., припомня АП.
По думите на Ердоган има данни, според които Франция е отговорна за смъртта на 45 000 души в Алжир през 1945 г. и за убийството на 800 000 души в Руанда през 1994 г. „Никой историк, нито политик може да види геноцид в нашата история. Онези, които искат да видят геноцид, трябва да разгледат собствената си мръсна и кървава история“, каза Ердоган. “Ако френският парламент има интерес към историята, нека да се постарае да покаже какво се е случило в Руанда и Алжир. Нека да разследва колко хора са убили френските войници в Алжир, как са ги убили и какви нехуманни методи са използвали“, каза още турският премиер. Той нарече предлагането на законопроекта популистко действие, което цели да спечели подкрепата на 500 000 френски гласоподаватели от арменски произход за изборите догодина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване