12/18/11 16:47
(http://www.klassa.bg/)

Шистовият газ е възможност да премахнем монопола на "Газпром"

Това, което става в САЩ, е истинска енергийна революция. 35% от газа, който се добива в Щатите, е шистов. Един от най-важните проблеми е енергийната независимост на Балканите и специално на България, защото България е напълно зависима от руския петрол и от руския газ. Това е интересът ми към шистовия газ. Ако е вярно, че можем да имаме около 1 трилион куб. м шистов газ, това значи, че след няколко години примерно ще се добие 1/5 от това. Тогава България ще стане независима в енергийно отношение от „Газпром“ и няма да плаща тези изнудвачески цени, които се плащат в момента“, подчерта Алексиев.
В България руското влияние, което не е добро за България, е много силно, посочи вчера пред БНР Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям и съветник на експремиера Филип Димитров. “България до голяма степен е напълно зависима от Русия, за което обикновеният български потребител плаща доста скъпо. България плаща три пъти по-скъпо за своя газ от един среден американец, при положение че разликата в заплатите няма нужда да я коментираме, заяви експертът.
За другите енергийни проекти в България Алексиев каза, че „Бургас-Александруполис“ е рискован проект от екологична гледна точка и не е толкова икономически атрактивен. АЕЦ „Белене“ е много по-голяма величина. „Белене“ ще зароби България да произвежда ток на огромни цени, от които най-голяма полза ще има Русия“, заяви Алекс Алексиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване