12/19/11 12:52
(http://e-vestnik.bg/)

Ким е мъртъв, да живее Ким

Почина Ким Чен Ир - диктаторът на Северна Корея

Франс прес

Първата съвременна снимка на Ким Чен-ун, разпространена от японската телевизия “Асахи”

Севернокорейският лидер Ким Чен-ир е починал в събота, докато пътувал с влак, съобщи в понеделник държавната телевизия. Просълзен телевизионен говорител, облечен в черно, съобщи, че 69-годишният лидер е починал от “физическа и умствена преумора по време на инспекционна обиколка”, а малко по-късно агенция КЦТА уточни, че Ким е получил масиран инфаркт във влака. Извършената вчера аутопсия е потвърдила причината на смъртта.

Синът на лидера Ким Чен-ун, който е обявен за негов наследник, ще оглави комисията по погребението, което ще бъде на 28 декември. Средствата за масова информация на Северна Корея за първи път нарекоха “велик вожд” Ким Чен-ун, най-младия син и наследник на починалия Ким Чен-ир.

Смята се, че Ким е претърпял инсулт през 2008 г., но изглеждаше сравнително жизнен на фотографиите и видеозаписите от неотдавнашните му визити в Китай и Русия и многобройните му пътувания из страната, които бяха документирани грижливо от държавните медии. Предполага се, че лидерът на затворената тоталитарна държава, който се славеше с пристрастието си към пурите, коняка и кулинарните специалитети, е страдал от диабет и сърдечно-съдово заболяване.

Вестта за кончината на Ким Чен-ир идва в момент, когато Северна Корея се подготвя за предаване на властта по наследство. Ким Чен-ир наследи властта от своя баща - издигнатия в култ основател на КНДР Ким Ир-сен, който почина през 1994 г. През септември 2010 г. Ким Чен-ир обяви, че неговият трети син Ким Чен-ун ще го наследи, назначавайки го на високи постове.

Обстановката в столицата на КНДР е “тиха и спокойна”, но жителите на Пхенян се събират около портретите на покойния лидер на страната Ким Чен-ир. Това съобщи японската агенция Киодо, като се позовава на дипломатически източник в Пхенян. След като официално обяви новината за смъртта на Ким Чен-ир, Северна Корея извърши днес от източния си бряг пробно изстрелване на ракета с малък обсег, предадоха осведомителните. Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап цитира неназован южнокорейски служител, според когото изстрелването не е свързано с разпространяването на новината за смъртта на Ким.

Ким Чен-ир отдаде целия си живот, “за да осъществява революционния курс на идеите чучхе, денонощно и енергично работеше за процъфтяването на социалистическата ни родина, за щастието на своя народ, обединението на Корея и за общата независимост”. Това се казва в съвместно обръщение на ЦК на Корейската трудова партия, нейния Централен военен комитет, президиума на Върховното народно събрание и Кабинета на министрите на Северна Корея, излъчено днес в емисиите на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Ким Чен-ир е наречен “велик човек”, “изтъкнат мислител и теоретик”, “водел страната по победоносния път на развитието и революцията”. Той превърнал КНДР “в непобедима политическа и идеологическа сила, притежаваща ядрено оръжие”.

Ковчегът с тялото на Ким Чен-ир ще бъде изложен за поклонение в мемориалния комплекс Кумсусан. В същия мемориален комплекс, наричан в страната “дворец на скръбта”, се намира саркофагът с тялото на първия лидер на севернокорейската държава Ким Ир-сен, провъзгласен за вечен президент на КНДР. В една от залите са изложени наградите на покойния, мантии и дипломи на университетите, които са го удостоили с титлата доктор хонорис кауза. Ким Ир-сен е имал отличия от над 80 държави. В друга зала посетителите могат да разгледат един от вагоните на влака, с който корейският лидер е извършвал многобройните си обиколки из страната, както и служебния му мерцедес.

Построен през 1977 г., Кумсусанският дворец е бил използванот Ким Ир-сен като резиденция, в която е приемал лидери на чуждестранни държави, провеждал е съвещания и срещи с партийни и стопански дейци. Там са се намирали и личните покои на ...

Публикувана на 12/19/11 12:52 http://e-vestnik.bg/13433/kim-e-martav-da-zhivee-kim/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване