12/20/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Задържаха вицепрезидента на Ирак за атаки срещу кабинета

Вицепрезидентът на Ирак Тарик ал Хашеми бе арестуван по подозрения за организиране на атаки срещу правителството и силите за сигурност, съобщи Би Би Си. На пресконференция вчера Хашеми отрече обвиненията и заяви, че задържането му е по сценарий, подготвен от премиера Нури Малики с цел злепоставяне и възпрепятстване на националното обединение.
Вицепрезидентът, който принадлежи към сунитската общност, настоя наблюдатели от Арабската лига да следят разследването срещу него.
"Малики е диктатор, точно като Саддам", коментира вицепремиерът Салех ал Мутлак, който също е сунит. Той подчерта, че шиитският кабинет упражнява натиск върху другата общност в страната.
Заповедта за арест на Хашеми бе издадена дни след изтеглянето на американските войски от Ирак. От опасения за евентуална дестабилизация в страната републиканските сенатори Джон Маккейн и Линдзи Греъм дори поискаха от президента Обама отново да преговаря с Багдад за разполагане на американски военен контингент.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване