12/20/11 18:32
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът попълни Инспектората към ВСС

На извънредно заседание вчера парламентът попълни квотата си в съдебния инспекторат на ВСС. Общо 10 души станаха инспектори - Албена Йорданова Кузманова, Албена Кирилова Костова, Весела Стоянова Николова, Захаринка Тодорова Димитрова, Любомир Иванов Георгиев, Моника Георгиева Малинова, Петър Раймундов, Светлана Бошнакова,Янка Гочева. За съдебен инспектор беше предложен и избран Цони Цонев, който оглавява Етичната комисия във ВСС. Неговата кандидатура беше подкрепена от Красимир Ципов от ГЕРБ. Цонев е бил заместник на бившия главен прокурор Никола Филчев.
Лидерът на „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) Яне Янев оттегли кандидатурата на Иван Колев за инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет(ВСС). Колев беше един от 12-те номинирани за десетте места на съдебни инспектори, които се освобождават през януари. Иван Колев, който е член на Висшият съдебен съвет, се прочу покрай скандала с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния, когато публично огласи, че „черничък човек с ланци“ предлага на магистрати ръководни постове в системата срещу 200 000 евро.
Малко преди гласуването в НС от Съюза на съдиите изпратиха открито писмо, с което призоваха депутатите да спрат процедурата по назначаване на инспектори към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Според най-голямата съдийска организация изборът на инспектори трябва да започне наново. Освен това според ССБ е необходимо парламентът да обсъди дейността на настоящия Инспекторат и да оцени работата му. „Процесът по номиниране на новия състав на ВСС обективно не може да бъде убедителен в демократичната си легитимност без дискусия в Народното събрание тъкмо по актуалните проблеми на съдебната власт и без анализ и оценка на позитивите и негативите от дейността на първия му мандат“, пишат съдиите в писмото си, което е адресирано и до Европейската комисия.
Срещу процедурата се обяви и Българският Хелзинкски комитет (БХК). Оттам настояват правосъдният министър Диана Ковачева да заеме позиция „относно вървящата в момента в парламента нечиста процедура за избор на инспектори към ВСС и да направи нужното тя да се спре“.
Малко по-късно от пресцентъра на правосъдното министерство отговориха, че Диана Ковачева е поискала от председателя на правната комисия към Народното събрание Искра Фидосова да й бъде изпратена информация за кандидатите.
Ден по-рано говорителят на Европейската комисия (ЕК) пък Марк Грей съобщи, че комисията внимателно следи избора на инспектори към Висшия съдебен съвет, а темата ще влезе в януарския мониторингов доклад.
Група български неправителствени организации изпрати писмо до Европейската комисия и до българския парламент, с което настоява „формалната и непрозрачна“ процедура по назначенията да бъде прекратена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване