12/20/11 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Петте нововъведения, които скоро ще променят живота ни

В края на всяка година IBM оценява пазарните и обществените тенденции, които се очаква да променят начина, по който живеем, работим и играем, като отчита и технологиите, които се очаква да излязат от лабораториите на фирмата. Кои 5 технологии ще окажат най-голямо влияние на живота ни през следващите 5 години? Човешката енергия ще спре да се разхищава, а паролите ще станат биометрични, съобщава IBM. Компютрите ще четат мисли, за да спрат кражбите на самоличност, а командите си ще получават с мисъл. И, накрая, спамът ще спре да бъде досаден и дори ще стане достатъчно полезен, за да се абонирате за него!

Човешката енергия няма да се разхищава

Представете си, ако всяко движение около вас се използваше, за да захранва дома ви и града. Вашите собствени движения, водата, която тече през канализацията – всичко това вече може да се използва, смятат от лабораторията на IBM в Ирландия, където учените изследват превръщането на океанските вълни в електричество. Малко устройство, което носите или прикрепяте на колелото си по време на разходка, ще събира енергията, която така или иначе произвеждате.

Край на проблемите със сигурността – няма да имате нужда от пароли

Името “мултифакторна биометрия” звучи почти толкова интересно, колкото трилърите, които го включват като част от сюжета. Вече и в реалния живот ще се използва гласът ви или сканирането на ретината, които ще заменят множество пароли за достъп до информация, ако приемете тази опция. Уникалната ви биологична идентичност става единствената парола, от която имате нужда, докато мултифакторната биометрия събира тези характеристики в реално време, за да предотврати кражбите на самоличност.

Четенето на мисли вече не е част от научната фантастика

Не само набирането на телефонен номер остана в миналия век. Скоро всякакво използване на различни устройства ще бъде също толкова архаично. Учените на IBM проучват как да свържат мозъка ви с битовите устройства, като компютри и смартфони, така че трябва само да помислите да наберете някого и това ще се случи. Виждате куб на екрана на компютъра, помисляте, че искате да се премести наляво, и това също се случва. Освен контрола над електронните прибори възможните приложения на технологията може да са в областта на рехабилитацията и да помогнат за лечението на мозъчни разстройства като аутизма.

Дигиталните граници ще изчезнат

Мобилните устройства намаляват проблема с достъпа до информация в изостаналите райони. След 5 години разликата ще е незабележима, очакват от IBM. Развиващите се общности все повече прибягват до мобилните технологии, за да осигурят достъп до базова информация. Новите решения и бизнес модели от IBM позволяват въвеждането на решения като мобилни търговски услуги и дистанционно здравеопазване. Записаните съобщения могат да се предават бързо, за да доставят важна информация за времето и помощ на отдалечени или неграмотни потребители, които досега нямаха директен достъп.

Спамът – само с абонамент
Представете си технология, която превръща получавания досега спам в нещо, подобно на личен секретар. IBM разработва технология, която използва нови аналитични модели, за да може приложенията да ви предлагат само информацията, която искате – и след това да направи и следващата стъпка. Като комбинира предпочитанията и данните за заетостта ви, програмата може автоматично да резервира билети за концерт на любимата ви група, когато календарът показва, че сте свободен, да открие алтернативен маршрут, когато получат данни за лошо време по маршрута ви, и след това да ви каже накъде да се насочите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване