12/20/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Станка Златева е "Спортист номер 1" за трети път

Петкратната световна шампионка по борба Станка Златева беше избрана за „Спортист на годината“ за втори пореден път.
Тя стана победител в класацията на „Нове холдинг“ с 1246 точки и получи приза за трети път след 2007 година. През този сезон тя триумфира със световна титла и извоюва квота за олимпийските игри в Лондон през следващото лято. В анкетата на спортните журналисти Златева се пребори с плувеца Петър Стойчев. Той получи 1093 точки, след като през 2011 г. спечели първата световна титла в историята на българското плуване и триумфира за рекорден 11-и път в Световната купа по плувен маратон.
Борбата се отчете с още един представител в челната тройка в лицето на натурализирания албанец Елис Гури. Той триумфира със златен медал в категория до 96 кг в класическия стил на световното първенство в Истанбул.
Първата петица допълниха боксьорът Кубрат Пулев, триумфирал с интерконтиненталната титла в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF), и спринтьорката Ивет Лалова – седма във финала на 100 метра от Световното първенство по лека атлетика в Даегу.
Място сред първите десет спортисти за годината намериха още тенисистката Цветана Пиронкова, културистът Константин Паскалев, гимнастичката Силвия Митева, втората представителка на леката атлетика Ваня Стамболова и ски скачачът Владимир Зографски. Пиронкова, Стамболова и Зографски не уважиха бляскавата церемония.
Единствените двама представители на изцяло колективни спортове – футболистът на "Манчестър Юнайтед" Димитър Бербатов и волейболистът на "Тренто" и националния отбор Матей Казийски, не попаднаха сред десетте призьори.
За втори пореден път за треньор на годината беше избран наставникът на националния отбор по борба Симеон Щерев. Той получи повече гласове от треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика Илиана Раева и наставника на Петър Стойчев - Красимир Туманов. В категорията „Отбор на годината“ триумфира ансамбълът по художествена гимнастика, който спечели световна титла и два бронзови медала от първенството в Монпелие. При спортистите с увреждания Ружди Ружди беше избран за номер 1 със спечелените през тази година първо място в хвърлянето на диск и тласкането на гюле от Световното първенство по лека атлетика за младежи с двигателни увреждания. Абсолютният шампион по културизъм Константин Паскалев, който зае седмо място в класацията за „Спортист на годината на България“, стана номер 1 в анкетата "Гласът на публиката".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване