12/21/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Moody's: Дълговата криза заплашва рейтинга и на Великобритания

Оценката на Великобритания - тройно А, е застрашена заради кризата в еврозоната и евентуални икономически шокове, породени от нея. За това предупреди международната рейтингова агенция Moody's в годишния си доклад, цитиран от Франс прес и БТА. Страната е изправена пред значителни предизвикателства за растежа, като краткосрочната макроикономическа перспектива е отслабена, което ще забави темпа на бюджетна консолидация. Поради това перспективата за оценката ще бъде зависима от бъдещото развитие на кризата в еврозоната, въпреки че Великобритания не е член на валутния съюз, посочват експертите.
"Рисковете, свързани с кризата в еврозоната, означават, че стабилната оценка ААА на Обединеното кралство има ограничен капацитет да поеме допълнителни бюджетни или макроикономически удари, без това да се отрази на оценката", изтъква Moody's.
Икономиката и банковият сектор на Острова са силно изложени на опасностите, идващи от еврозоната, и затова бъдещето на рейтинга ще зависи от това, дали ще се стигне до решение за дълговата криза. Експертите са категорични: нито един европейски рейтинг не е имунизиран от тази криза. Във вторник заместник-управителят по монетарната политика към Bank of England Чарли Бийн посочи, че институцията се е подготвила как да подкрепи банките в случай на разпад на еврозоната. „Не бих искал да поставям вероятности за подобен сценарий, но е ясно, че работим по такава ситуация“, посочи той пред БиБиСи.
Все пак агенцията изтъква, че Великобритания се представя добре по четирите фактора, определящи оценката й: стабилност на институциите, финансова и бюджетна стабилност, дългосрочни икономически показатели и уязвимост към риск. Според експертите страната е една от най-конкурентоспособните икономики сред развитите страни в света и има положителен опит в борбата с дефицита и държавния дълг.
Само преди седмица френският премиер Франсоа Фийон посочи, че "нашите британски приятели са още по-задлъжнели от нас и имат по-висок дефицит", без това да се забелязва, изглежда, от рейтинговите агенции. Директорът на централната банка на Франция Кристиан Нойер заяви, че агенциите, вместо да заплашват Франция с намаляване на кредитния рейтинг, трябва да се концентрират върху Великобритания заради мрачните икономически данни.
Това стана повод за хапливи коментари в британската преса и последва телефонен разговор между Лондон и Париж за изясняване на недоразуменията.



Fitch смъкна оценката на KBC и на UniCredit
Международната рейтингова агенция Fitch понижи оценката на белгийските банки KBC (собственик на българската СиБанк и застрахователя ДЗИ) и Dexia, както и на италианската UniCredit (собственик на УниКредит Булбанк), съобщиха световните агенции. Оценителят смъкна дългосрочния кредитен рейтинг на най-голямата италианска банка от А до А- и краткосрочния от F2 до F1. Експертите предупредиха, че може да понижат рейтингите на още седем италиански финансови институции. Сред тях са Banca Monte dei Paschi di Siena, Banca Popolare di Sondrio, Banco di Desio e della Brianza, Banco Popolare, Iccrea Holding, Intesa Sanpaolo и Unione di Banche Italiane - UBI Banca. В Испания агенцията постави под наблюдение осем банки и някои от филиалите им, сред които банка Santander. Сред останалите са BBVA, Caixa Bank, La Caixa, CECA, Bankia, BBK и Unicaja. Промените се вписват в обявеното решение на Fitch да постави под наблюдение шест страни от еврозоната, сред които Италия, Испания и Белгия, както и промяната на перспективата за френския рейтинг от стабилна на негативна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване