12/21/11 18:59
(http://www.klassa.bg/)

New York Times разпродава 16 свои регионални издания

Американската медийна компания New York Times Co. потвърди, че в напреднал стадий са преговорите за продажбата на 16 регионални вестника, които са част от нейната регионална медийна група Halifax Media Holdings LLC.
Базираната в Дейтона Бийч, Флорида, Halifax притежава едноименния местен вестник и дузина заглавия във Флорида. В щата компанията майка притежава общо пет издания, сред които и Sarasota Herald-Tribune, както и издания в Калифорния и Северна Каролина, Алабама и Луизиана. По оценки на експерти, основани на приходите на групата, ежедневниците имат потенциала да донесат сумата от $150 млн. до $175 милиона, посочи Хейл Холдън, анализатор в Barclays Capital.
Решението на управляващия мениджмънт е продължение на дългосрочната линия в стратегията на развитие за свиване на медийното портфолио, провокирано от спада на приходите и натиска, породен от дългове. Експертите очакват, че това е финалната стъпка в тази посока, доколкото от 2006 г. насам компанията вече разпродаде и своите инвестиции в сферата на телевизията, радиото и спорта.
Новината за продажбата на ежедневници на компанията следва обявяването на решението за подаване на оставка от страна на главния изпълнителен директор на Times Co. Джанет Робинсън, която ще стане факт в самия край на годината.
След разпродажбата на регионалната преса компанията основно ще разчита на водещия вестник New York Times, International Herald Tribune, the Boston Globe и на About Group, както и на мрежата от информационни сайтове.
Медийната компания New York Times Co. се опита да продаде the Gloub още през 2009 г., но впоследствие се отказа от това си намерение, най-вече заради неспособността да привлече големи инвеститори и да получи атрактивни оферти. Междувременно стана известно, че отскоро инвеститорската група от Масачузет 2100 Trust е изразила траен интерес към закупуване на New England Media Group, в която е и the Boston Globe, Boston.com и Worcester Telegram & Gazette, но мениджърите от Times Co. към момента отказват да реагират и да разгледат офертата на групата.
Вследствие на налагащата се разпродажба на активи и заради спада на реклама приходите са се снижили драстично, като свиването достигна до нива от 2,4 милиарда долара през миналата година спрямо стойностите от $3,4 млрд. през 2005 г. В същото време нетният дълг е намален значително до $509 млн. към 30 септември спрямо нивата от $1,3 млрд. в края на 2005 година.
New York Times Co продължава с усилията си да разпродава активи с цел увеличение на своята платежоспособност ", уточни Крейг Хубер, анализатор в инвестиционната изследователска компания Access 342. "Акцент в действията на мениджърския екип на New York Times Co е да бъде подсигурена на първо място ясната и сигурна перспектива за New York Times. Иначе всичко останало според мен би могло да бъде обект на сделки", допълни Хубер.
Все пак основната причина, мотивирала болезнената стъпка за разпродажба на регионалните издания и местната медийната група, остава силният спад на рекламата и пренасочването на голяма част от основните рекламодатели към онлайн платформата.
Рекламните инвестиции към групата са спаднали с 9,6% до $117 млн. през първите девет месеца на 2011 г., а общите постъпления също са в негативен тренд - 6,7% до нива от около 190 млн. долара. През второто тримесечие на New York Times Co отчете оборот от $161,3 милиона от безкешови преводи, което се дължи главно на обезценяването на активите на групата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване