12/21/11 17:34
(http://www.klassa.bg/)

Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация: Спадът в търсенето на горива се движи между 6 и 10%

Редица неща се случиха през изминалата година в петролния сектор. Лошото е, че заради спадналите обороти в икономиката вследствие на кризата това се отрази и на бензиностанциите. Количеството на продаденото гориво през тази година е с между 6 и 10% по-малко по данни на членовете на Българската петролна и газова асоциация. Като към това се добавят и намалените доставки на горива за миналата година, се достига до един сериозен спад за цялата индустрия. Причините за него са ясни – състоянието на икономиката и продължаващата криза в световен мащаб.
Иначе доброто, което се случи през 2011-а, е, че се затегнаха мерките срещу работата на сивия сектор. Тук визирам основно приемането на двете основни наредби, които регламентираха онлайн връзката между акцизните складове и митниците, чрез която вече има възможност да се следи горивото, което преминава през акцизните складове.
Вторият приет закон за изсветляване на сивия сектор бе свързването на касовите апарати по бензиностанциите и Националната агенция по приходите, чрез което пък вече могат да се следят оборотите на фирмите. Приветстваме и следващата стъпка, а това е свързването на касовите апарати с данните от резервоарите по бензиностанциите, чрез което ще може да се следи ефективният разход на гориво - дали разходваното гориво отговаря на записаните количества в касовия апарат.
Аз не очаквам догодина заради тези промени да се стигне до затваряне на 2000 малки бензиностанции у нас. Независимо от протестите на малките вериги огромна част от тях ще направят необходимите разходи и ще монтират тези уреди. Затова предполагам, че много малка част от играчите на пазара ще отпаднат, защото не искат да направят една инвестиция от 10-15 хил. лв. за резервоарите си. Повечето от членовете на нашата асоциация вече са покрили изискванията на закона, а мнението ни за малките търговци е, че за това няма какво да се спори. А който не иска да изпълни това, очевидно трябва да си търси друг бизнес.
От НСИ вече обявиха спад в търсенето на горива на дребно от 6,7% за деветмесечието. Допускам, че е възможно в някои случаи да е имало и още по-голямо намаление на търсенето през тази година. От статистиката отчетоха и повишено производство на горива, което означава, че нефтената рафинерия „Лукойл“ е увеличила износа си през тази година. Спадът сам по себе си е лош за сектора, но увеличените количества гориво за експорт показват, че рафинерията продължава да работи добре и да плаща повече данъци на държавата.
В момента има и значителна разлика между цените на бензина и дизела в страната. Основното наблюдение на нашата асоциация по темата е, че се е увеличило значително търсенето на дизелово гориво както у нас, така и в Европа. И докато всички европейски рафинерии продължават да не могат да доставят необходимите количества дизел и той се внася от трети страни, и цената му ще остане висока. А не е толкова лесно инсталации, произвеждащи досега бензин, да започнат да произвеждат газьол. Искам да кажа, че докато търсенето на дизел остане високо, и неговата цена няма да се намали.
Очаква се в скоро време у нас отново да се въведе биосъставка към дизеловото гориво, след като през лятото бе спряно смесването. Биогоривото оскъпява продукцията заради по-високите цени на производство, както и скъпите суровини.
Смесването с биогоривата само по себе си не би трябвало да доведе до голямо увеличение на цените по колонките. Разбира се, винаги има политически фактори, които могат да повлияят на цените.
От асоциацията подкрепихме увеличаването на акциза на газьола от началото на следващата година и въвеждането на акциз за метана за автомобилни нужди. Специално за метана смятаме, че всички горива, които се използват за автомобилите, трябва да имат равни условия при предлагането им на пазара – тоест да имат пропорционален размер на акциза в сравнение с енергийната компонента. Така държавата не позволява да се субсидира едно гориво за сметка на останалите горива. Сами виждате, след като толкова години нямаше акциз върху метана, как много коли започнаха да го използват за гориво. Лично аз очаквам през следващата година цените на горивата да останат горе-долу на равнището от тази година, гледайки ниското равнище на потребление сега. Ако се сбъдне икономическата прогноза за нов спад в икономическото развитие, може да се очаква и натискане на цените на горивата надолу. Това обаче не е най-важният фактор, защото, както през тази година видяхме, след размириците в Либия петролът поскъпна, а след изнасянето на американските войски от Ирак суровината тръгна надолу.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване