12/21/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

„Великият наследник“ ще управлява КНДР с вуйчо си и военните

Ким Чен-ун - „великият наследник“ на починалия в събота севернокорейски лидер Ким Чен-ир, няма да управлява еднолично, както това правеше неговият баща. Той ще подели властта с чичо си (зет на починалия вожд) и с военното ръководство. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на неназован, но доверен източник, според когото е малка вероятността за военен преврат в страната. Военните вече са засвидетелствали доверие в Ким-младши, който е под 30 г. 65-годишният Янг Сунг-так е съпруг на сестрата на Ким Чен-ир.
Телевизията в Пхенян продължава да излъчва кадри с плачещи хора пред портретите на починалия вожд. Тялото му е в охлаждан стъклен саркофаг и според Ройтерс вероятно ще бъде балсамирано и поставено в мавзолея Кимсусан в Пхенян.
Фактът, че САЩ научиха новината за смъртта на Ким Чен-ир от медиите, е поредният провал на американското разузнаване, отбелязва „Дойче веле“. И припомня как навремето Пхенян построи цял завод за обогатяване на уран, който остана неоткрит в продължение на година и половина, докато през 2010 г. севернокорейците не го показаха на един американски учен. Според ЦРУ поверителната информация на Пхенян остава ограничена до малка група хора, които никога не си отварят устата.
Най-големият провал на американското разузнаване бе в разгара на иракската война, когато Северна Корея строеше атомен реактор в Сирия. САЩ научиха за това едва когато Мейр Даган, тогавашният шеф на Мосад, отиде във Вашингтон и хвърли на бюрото на съветника на президента Буш по въпросите на националната сигурност пакет със снимки на реактора. През 2007 г. израелската авиация разруши съоръжението, след като американците отказаха да свършат тази работа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване