12/21/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Мариана Коцева става специален съветник в Евростат

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Михайлова Коцева е избрана за специален съветник на статистическата служба на Европейската комисия Евростат, съобщи вчера радио „Гласът на Европа“. От пресцентъра на НСИ потвърдиха за „Класа“ новината, като коментираха, че този избор е голямо признание за техния председател.
Мариана Коцева ще заеме новия си пост от 1 юни 2012 г., научи „Класа“. В този смисъл засега не е актуален въпросът за нейния заместник като председател на НСИ. Съгласно устройствения правилник на организацията председателят се назначава от министър-председателя за срок от 7 години.
Коцева е член на ръководната група за партньорство на Европейската статистическа система. Тя оглави НСИ през 2008 г. През септември 2010 г. Коцева подаде оставка заради създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението. Във формулярите бяха заложени некоректни формулировки на етническия произход на гражданите.
Доц. Коцева е специалист с авторитет в Европа и партньорските институции, заяви тогава премиерът Борисов и не прие оставката.
ЕК привлича още един българин на ръководен пост. Виктор Соловейчик, който в момента е ръководител на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, ще стане главен правен съветник в правната служба на ЕК. Той ще отговаря за качеството на законодателните въпроси вътре в службата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване