12/21/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Опозицията дава бюджета на НЗОК на Конституционния съд

БСП и ДПС са сезирали Конституционния съд във връзка със Закона за бюджета на НЗОК за следващата година, който предвижда 100 млн. лв. от здравната каса да бъдат предоставени на Министерството на здравеопазването. Под искането до Конституционния съд са се подписали 60 народни представители. В мотивите е записано, че трансферът на практика е вид конфискация на част от парите на здравната каса.
Противоконституционно е тези пари да се вземат от държавата, всъщност да се конфискуват. Това са средства на българските граждани, които са определени за тяхното здраве, коментира народният представител от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, бивш член на Конституционния съд. По думите на проф. Корнезов прехвърлянето на пари от НЗОК в държавния бюджет противоречи на редица текстове от българската конституция, включително и член 52, където се има предвид, че всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ, включително и чрез осигуровките, които плаща той, респективно работодателите. Според депутата от Коалиция за България подобно действие на управляващите противоречи и на целите на правовата и социалната държава. Проф. Любен Корнезов изрази надежда КС бързо да разгледа искането и то да бъде уважено.
Помолен да коментира думите на премиера Борисов, че опозицията ползва Конституционния съд като „изтривалка“, Любен Корнезов заяви, че това е недопустима обида към висшият орган, който бди за спазването на конституцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване