12/23/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Доц. Костадин Грозев: Ред е на висшия клир да изпие горчивата чаша

Доц. д-р Костадин Грозев. Снимка: личен архив

Доц. д-р Костадин Грозев е преподавател по съвременна история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”и член на Българската изследователска група за Студената война. Той е един от съставителите на документалния сборник „Международният тероризъм в документите на Държавна сигурност”.

- Доц. Грозев, как гледате на дебата за досиетата на религиозните вероизповедания? Имат ли основание да се страхуват служителите на църквата от информацията, която ще излезе?

- Разгърналата се през последните седмици полемика, в която естествено в центъра поради присъствието й в религиозната картина в страната застана Българската православна църква и Светият синод, е част от по-широкия обществен дебат, който така и не се състоя досега истински, за ролята на репресивната машина на комунистическия режим, обхванала със своите метастази всяка клетка на обществения организъм на българската нация в годините на т.нар. „социализъм“.

Нескопосаните опити за „варосването“ (изчистването) на близкото ни минало минава и през фрагментираните и много лични частици информация, съдържащи се в архивите на комунистическите тайни служби, които могат да извадят на бял свят „мръсното бельо“ и гузната съвест на много хора и на цели социални групи, прослойки и институции. Затова аз гледам на дебата единствено в по-широкия му обществен и исторически контекст, абстрахирайки се поне на пръв прочит от конкретиката на истинските имена, агентурните псевдоними, водещите офицери и типа сътрудничество на един или друг човек, с вездесъщата и много лесно поддаваща се на демонизиране Държавна сигурност.

Защото ДС е само инструмент в ръцете на партията – държава БКП, по същия начин, по който функционират и институциите на вероизповеданията у нас през същите тези години. Комисията по досиетата в момента си върши работата, спазвайки закона и очевидно дойде редът на висшия клир да изпие горчивата чаша със списъците и гузната съвест. Прекрасно разбирам, че тук се засягат нежните струни на душата и вярата в една страна като нашата, която толкова силно се нуждае от морални устои, но духовно извисяване и смирение не може да се постигне със замитане на мръсотията под гардероба и с избелване на миналото на този или онзи.

За мен дебатът в момента не се различава от дебата при разкриването на агентурното минало и на другите проверявани до момента групи – всяка проверка досега, предизвикала дебати, беше свързана с изтъкване на аргументи - колко специфична и важна за националната сигурност е била работата на съответната група сътрудници и как те са изключение от общата картина и не следва да бъдат поставяни на светло.

Така че - вероятно някои се страхуват от информацията, която ще излезе, тъй като там очевидно ще има и нелицеприятни лични моменти, и доказателства за сътрудничество с комунистическия режим, който ще представи тези личности като служители на комунистическата държава, а не - като служители на Бога, чиято мисия е свята и следва да служи единствено на техните енориаши и да води борба за техните души и общото благо. Днес от дистанцията на времето може да ни е много лесно да съдим в морален план, но винаги трябва да си спомним репресиите срещу църковните дейци и да се опитваме да си обясним тяхната личностна позиция. Същевременно следва да знаем истината, защото само истината, която може да бъде възстановена благодарение и на документите на ДС, може да допринесе за засилване на социалната роля на различните вероизповедания и моралното стабилизиране на нацията.

- Може ли да се очакват сътресения от оповестяването на сътрудничество на служители на религиозни вероизповедания, извън православното?

- Като изследовател, занимавал се професионално с документите на ДС и частично - с някои проблеми на протестантските деноминации в България след 1944 г. съм убеден, че ако има такива сътресения, те ще бъдат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване