12/25/11 01:59
(http://e-vestnik.bg/)

В България, Унгария, Румъния… завещаното от Хавел е под въпрос

Асошиейтед прес

Прощаване с Вацлав Хавел. Снимка: нетизън

По времето, когато чешкият драматург Вацлав Хавел бе хвърлен в затвора заради антикомунистическите си творби, животът на всички хора в Източна Европа се определяше от смазващата личността тежест на фалшифицираните избори, подслушвани телефони и изолация зад Желязната завеса.

Всичко това се промени за десетте бивши комунистически страни, които отхвърлиха контрола на Москва и вече са членове на Европейския съюз. Честните избори, свободата на изразяване на мнения и безпрепятственото пътуване в чужбина до такава степен са се превърнали в част от живота, че младите чехи и младежите в останалите девет страни често нямат никаква представа за трудностите, които техните родители все още си спомнят с всички подробности.

Това е доказателство за постигнатото от Хавел, от Лех Валенса в Полша и от много други хора с жива съвест, които по мирен път свалиха комунистическите режими през 1989 г. Но докато хората се сбогуват с Хавел преди погребението му с държавни почести, вече има признаци, че завещаното от него е обект на нападки в Централна Европа, по-специално в Унгария, където един лидер с авторитарна нагласа консолидира властта за себе си и за своите съюзници.

Не само в Унгария е така: в Латвия свободата на пресата еродира; корупцията разрушава надеждите на мнозина в района - най-остро това се усеща вероятно в България и Румъния, две от най-бедните нови членки на ЕС.

“Завещаното от Хавел победи, но никога няма да може да се изпълни до край”, заяви Яцек Кучаржик, водещ полски политически коментатор. Според него духът на Хавел днес е обект на удари в целия район, с различни нива на опасност в зависимост от конкретната страна. “Демокрацията и човешките права не се дават веднъж завинаги”, твърди Кучаржик, който е президент на Института по външни работи във Варшава. “Те изискват непрестанна бдителност.”

Няколко месеца преди смъртта си Хавел заяви, че в голяма степен е удовлетворен от непреходните ангажименти за спазване на човешките права в Чехия, макар да се оплака, че мнозина са се отчуждили от политическия живот. “Но по принцип не смятам, че сме предали или изоставили нещо”, посочи Хавел в интервю за Асошиейтед прес през февруари, десет месеца преди смъртта му на 18 декември. “Струва ми се, че страната ни все още следва пътя, по който нашите граждани решиха да поемат през 1989 г.”.

В Чехия наистина нещата вървят като че ли добре, икономиката и гражданското общество процъфтяват. Благодарение на моралните напътствия на Хавел Прага се превърна в един от изтъкнатите европейски защитници на човешките права в страни като Куба, Китай и Мианма - страни с потиснически режими, които пораждаха у Хавел особено сериозна загриженост.

Полша, най-голямата бивша комунистическа държава сред новите членове на ЕС, също се превърна в история на успеха практически във всички аспекти. Варшава се превърна в най-ревностния пропагандатор на човешките права в съседните Беларус и Украйна, като в същото време обяснява на тунизийците и на други участници в Арабската пролет тънкостите на свободните избори и изработването на конституция.

След неотдавнашните избори в Полша (през октомври) умереното проевропейско правителство на премиера Доналд Туск остана на власт, докато тази година икономическата криза вече свали няколко правителства в Европа. Но дори и в Полша, чиято икономика се развива с положителни темпове и която през 2009 г. успя да постигне нарастване на БВП, докато останалата част на Европа затъваше в рецесия, някои хора биват привлечени от политически сили, които проповядват ксенофобски и хомофобски възгледи.

Макар в правителството да няма представители на радикални политически формирования, съществуването на голяма и склонна към насилие крайна десница се прояви по време на бунтовете във Варшава, избухнали в Деня на независимостта, 11 ноември. Участниците в най-сериозните улични ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване