12/26/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Повечето нарушения били на местните избори

По време на местните избори са подадени в пъти повече сигнали за опорочаване на вота, отколкото за нарушения на вота за президент. Това се посочва в анализ на Института за развитие на публичната среда. Анализирани са всички сигнали за нередности по изборите, подадени на сайта fairelections.eu. Като основен проблем се посочват нарушенията, свързани с нередности в организацията на изборния процес, следвани от т. нар. забранителни списъци и произтичащата от тях невъзможност големи групи от граждани да упражнят конституционното си право на глас.
Друг посочен проблем е свързан с тайната на вота. Половината от подадените сигнали съдържат твърдението, че бюлетината, с която се гласува за президент и вицепрезидент, е прозрачна и не осигурява тайната на вота.
От 15 август до 30 октомври са постъпили общо 324 сигнала за нередности. Близо 27 на сто са свързани с нарушения при предизборната агитация, а 33 сигнала алармират за купуването на гласове.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване