12/26/11 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Янчев и Трифонов дават показания в допинг центъра

Играчите на ЦСКА Тодор Янчев и Румен Трифонов са привикани днес да дадат обяснения пред Националния допинг център. Това е сигурна индикация, че двамата имат положителни допинг проби. Янчев и Трифонов дадоха пробите си след последния есенен мач на тима от първенството срещу “Лудогорец“ (2:2). На 15 декември и техният съотборник Костадин Стоянов бе привикан в родната лаборатория, каквато е процедурата, преди да бъде дадено крайното становище, че неговата проба е положителна. Според осведомени откритото вещество на двамата футболисти е като това в организма на Костадин Стоянов – метилхексанамин. Същевременно Дисциплинарната комисия оповести с решение в петък, според което се спират временно състезателните права на четирима футболисти – Тодор Янчев, Румен Трифонов, Борис Галчев и Мишел Платини.
Добрата новина за „армейците“ е, че Борис Галчев и Мишел Платини, които минаха на допинг контрол след мача „Литекс“ - ЦСКА (0:2), най-вероятно са с отрицателни тестове.
Преди броени дни шефовете на ЦСКА дадоха пресконференция и обвиниха за всичко бившия лекар на “червените” д-р Мирчо Крайнов. Той давал на играчите без тяхно знание добавка, за която не знаел, че съдържа забранени вещества. Въпреки че призна вината си, медикът заяви, че и други хора в клуба трябва да понесат отговорност.
Юристът на ЦСКА Радостин Василев заяви, че дори да има други футболисти на "червените", които са дали положителни допинг проби, БФС няма право да оповестява този факт до отварянето на "Б" пробите. "Има изискване за конфиденциалност до официалното обявяване на резултатите, което в случая е нарушено", каза ядосано Василев. Той опроверга появилите се слухове, че отборът може да загуби служебно мачовете с „Литекс“ и „Лудогорец“, защото според член 11 това може да се случи само ако повече от двама играчи в един мач са употребили забранени вещества. На практика в България това няма как да стане, тъй като само двама играчи от един отбор дават допинг проби след мач. В Англия например по 5 човека се проверяват, тук правилникът е странен. Оттук нататък могат да бъда наказани само играчите, но не и клубът. Интересното в случая е, че в член 11.1 на УАДА пише, че съответните органи могат да изискат от ЦСКА всичките футболисти, играли в мачовете срещу „Левски“, „Литекс“ и „Лудогорец“, да се подложат на допинг тест. И ако вече той покаже, че повече от двама състезатели са взимали забранени вещества, тогава съответните клубове могат да поискат отнемане на точки от противника.
Очакват се следващите решения на отговорните по случая комисии към БФС и БОК. Именно заради избухналия скандал с „червените“ преди началото на първенство всички отбори от българската група ще бъдат проверени за допинг. За това настояват от Международната антидопингова агенция (УАДА).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване