12/27/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Русия може да се откаже от изграждането на „Южен поток“

Русия може да се откаже от реализацията на проекта „Южен поток“, ако преговорите с Украйна протекат благоприятно за Москва. Това заяви в понеделник ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от руските агенции. Така ако Русия получи контрола над газопреносната система на Украйна, то „Южен поток“ чисто и просто ще стане ненужен, коментира gazeta.ru. Реализацията на "Южен поток" зависи от преговорите с Киев, проектът "винаги е бил привързан" към тази страна, призна Милер пред „Интерфакс“. Според него газопроводът е замислен като алтернатива на украинската тръба, по която минават две трети от износа на "Газпром" за Европа.
Пред електронното издание украински чиновници са потвърдили, че Киев е готов да продаде на Москва газопроводите си, като оттам са се аргументирали, че запазването на тези активи не е фикс идея на Украйна. Според изданието това е първият път, когато Русия признава, че може да се откаже от проекта „Южен поток“ в случай на подобряване на отношенията си с Украйна.
Преди месец от „Газпром“ решиха да променят първоначалните планове за строителството на тръбата, като се отказаха от намерението си да строят газопровод, който да свързва Гърция и Италия. Вместо това оттам обявиха, че ще се прави една тръба, която няма да завършва в Австрия, а ще отиде в Северна Италия. В момента в строежа на газопровода, чието строителство се очаква да струва около 15 млрд. евро, участват България, Сърбия, Гърция, Унгария, Австрия, Словения и Италия. По план газопроводът трябва да минава по дъното на Черно море и да излиза на българския бряг в района на Варна.
След това да преминава покрай газохранилището в Чирен и оттам да продължава за сръбския град Зайчар. Само строежът на подводната част от съоръжението се оценява на 10 млрд. евро.
През миналата година през Украйна са преминали 95.4 млрд. кубически метра природен газ, а по „Южен поток“ се очаква да се пренасят по 63 млрд. куб. м синьо гориво на година. В момента през Украйна се изнасят две трети от руския газ за Европа. Киев е получил и 1.3 млрд. долара за транзита на руския природен газ през 2010 г. и е силно притеснен от перспективата да загуби този източник на доходи. Според властите в страната газопреносната мрежа там ще започне да работи на загуба, ако през нея започнат да се пренасят по-малко от 60 млрд. куб. м газ годишно.
През четвъртото тримесечие на 2011 г. Украйна е плащала 446 долара за 1000 кубика природен газ. Според "Газпром" горивото е със 100 долара отстъпка в цената. В същото време обаче цената за Германия е 436 долара, без никакви преференции. Украйна иска да получава руския газ по 230 – 250 долара за 1000 куб. м, но Русия е съгласна на това само ако получи не по-малко от 50% от собствеността на украинските тръби – тоест те да се управляват съвместно от Москва и Киев. Другият вариант е Украйна да влезе в митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус.
Следващият кръг от преговори по темата е насочен за 15 януари, но според руските експерти не е изгодно да се строи „Южен поток“, ако може да се транзитира газ през Украйна. От Киев засега намекват, че са готови на големи компромиси в спора за цената на природния газ и за инфраструктурата си. При успех на тези преговори за „Южен поток“ били възможни три варианта: намаляване на мощността му, отлагане на строителството му или пълна отмяна, заявил пред руския в. „Ведомости“ източник, близък до "Газпром". Информацията била потвърдена и от служител в руското правителство.
В проекта „Южен поток“ в момента участват руската „Газпром“, която държи 50% от акциите, италианската „Ени“ с 20-процентен дял. Германската „Винтерсхал“ и френската ЕДФ са акционери с 15 на сто в газопровода. В момента България получава природен газ единствено по тръба, минаваща през Украйна. Диверсификация на доставките можем да очакваме най-рано в края на 2013 г., когато се очаква да бъде завършен реверсивният газопровод до Гърция.



Премиерът Борисов: Един лев няма да вземат руснаците за „Бургас-Александруполис“


„Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас-Александруполис". Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов по повод изказването на руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Москва ще предяви претенции към София за загубите от спирането на строежа на петролопровода. В края на ноември дългът на България по проекта бе за малко под 7 млн. евро. Преди няколко седмици финансовият министър Симеон Дянков обяви, че страната ни отказва да участва в строежа на тръбата, защото това не е изгодно за нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване