12/28/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Дефект в конструкцията предизвикал жп катастрофата в Китай през юли

Дефект в конструкцията на контролното оборудване и грешки при управлението са причините за катастрофата между два високоскоростни влака в Китай през юли, при която загинаха 40 души и почти 200 бяха ранени. Това сочи докладът от разследването на инцидента, цитиран от Би Би Си.
Според властите отговорност за трагедията, станала край град Вънчжоу, носят 54 служители. Сред тях е и бившият министър на железопътния транспорт Лю Чжъцзюн, уволнен малко преди инцидента заради корупция. Всички виновни ще понесат сериозни наказания. Катастрофата станала при спирането на една от машините след удар от мълния. Тогава другият влак се забил в нея и общо четири вагона полетели от виадукт. Трагедията накара властите да забавят част от разработваните проекти за модерна железопътна мрежа и да въведат ограничения за скоростта на движение на влаковете.
Китай планираше да изгради 16 000 км релси за високоскоростни влакове до 2015 г. След катастрофата обаче тези намерения едва ли ще бъдат осъществени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване