12/28/11 14:56
(http://www.klassa.bg/)

Кирил Темелков, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”: Договорът ни за транзит с „Газпром” трябва да е по европравилата

- Г-н Темелков, има ли опасност Европейската комисия да пренасочи средствата, които ни предостави за изграждане на междусистемните връзки с Румъния и Гърция?
- Средствата, които се осигуряват за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция, са по Европейската енергийна програма за въстановяване (EEПВ). Нямаме никакви индикации, че ще загубим тези пари.
Много активно се работи по строежа на връзката с Румъния – в момента текат дейности по проектиране на наземната част на газопровода, получена е преценка за необходимостта от ОВОС, разработват се необходимите подробни устройствени планове. За подводната част на трасето мога да кажа, че вече е към края процедурата за избор на изпълнител и очакваме до края на месеца той да бъде избран. През следващата година ще започне строителството на тази част на газопровода, което по съществото си е предизвикателство от технологична гледна точка. Около 2 км е газопроводният участък, който ще премине под река Дунав. Той ще бъде прокаран чрез използване на най-съвременни технологии без въздействие върху речното корито. С колегите от румънския оператор „Трансгаз” развиваме проекта за междусистемната връзка и през септември представихме пред ЕК проекта и докъде сме стигнали по него. До края на следващата година съоръжението трябва да е готово.
Финансирането от Брюксел за строителството на газопровода е близо 9 млн. евро. Целият проект ще струва около 24 млн. евро. За изграждането на българския участък получаваме 4,37 млн. евро от ЕЕПВ и ще съфинансираме проекта с около 8,5 млн. евро собствени средства на „Булгартрансгаз“. На румънска територия за строителството ще отговаря и ще съфинансира „Трансгаз”.

- Така ли стоят нещата и с газовата връзка с Гърция?
- Междусистемната връзка с Гърция между Стара Загора и Комотини също се развива с добри темпове, но там сме избрали друг подход за реализация. Създадохме проектна компания – ”Ай Си Джи Би” АД, която координира и развива проекта. В нея „БЕХ” ЕАД има дял от 50%. В момента се извършва проучване и проектиране на трасето. Планът ни предвижда ускорени срокове за реализация, според които в края на 2013 г. трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура.

- В момента водят ли се преговори за изграждане и на газопровод от Турция?
- По тази междусистемна връзка също се работи много интензивно. Имаме подкрепата на министър Трайков и правителството и очакваме в скоро време да бъде подписано политическо споразумение, с което двете страни ще декларират, че за тях проектът е от стратегическо значение. Добре работим с турската държавна енергийна компания „Боташ”, уточняваме техническите и търговските аспекти на преноса на природен газ през Турция за България. Този интерконектор, както и газопроводът с Гърция са изключително важни за нас, тъй като ще осигурят доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона. Тоест тук говорим за диверсификация на трасето и на източника на природен газ, а конкуренцията между доставчиците ще донесе и по-ниски цени на газовите доставки за България.

- Какви количества природен газ са транзитирани през газопроводите ни през 2011 г.? Отказът на Турция да подпише нов договор с „Газпром” ще се отрази ли на компанията ви?
- Над 11 млрд. куб. м природен газ ще бъде пренесеното количество газ през тази година за Гърция, Турция и Македония. Това е съобразно потребностите на тези държави, а системата ни има възможности за пренос и на по-големи количества природен газ.
Конкретно за Турция не очаквам да има съществена промяна в транзитираните количества от следващата година. Коментираното в международната преса касаеше сключването на нов договор за доставки на газ между „Боташ” и „Газпром”, които да се транзитират през страната ни. Ние обаче имаме договор за пренос на газ с „Газпром експорт”, а не с турската страна и нямаме никакви индикации за промяна на количествата от страна на нашия контрагент. Беше обявено също, че в Турция не само „Боташ” може да бъде клиент на „Газпром”, така че тези взаимоотношения не ни засягат пряко.

- В момента „Булгартрансгаз” обявява ли свободните капацитети на мрежата си?
- Да, на нашата интернет страница те се обявяват ежедневно.

- А какъв е тогава спорът с руската компания „Газпром”, заради който ЕК е предприела наказателна процедура срещу страната ни?
- Ние нямаме спор с „Газпром”. Процедурата на ЕК не засяга обявяването на капацитетите, а е за възможността за осъществяване на търговски реверсивен поток на газ.

- А това при нас е невъзможно засега.
- В момента дългосрочните ни договорености с руската страна създават някои препятствия за свободно предоставяне на този капацитет. За тази цел е необходима една по-добра координация между всичките държави по направлението, за да се изпълнят изискванията на европейското законодателство за предоставяне на реверсивен търговски капацитет. Нашата страна е много активна в решаването на този въпрос и имаме добър диалог с ЕК. Очакваме да продължим в тази насока и конструктивния диалог с партньорите от „Газпром експорт”, за да може да създадем реално тези условия. Искам да изясним нещо много важно в тази ситуация - съдебната фаза не приключва с определяне на „виновен” или „невинен” в случая. При нея отново се дава възможност на страните да разрешат казуса и да отстранят констатираните несъответствия. Тази инициатива не е насочена срещу нас, а е в подкрепа на съвместното решаване на въпроса.
И за да стане напълно ясно, искам да кажа нещо важно - процедурата на ЕК е свързана с европейските изисквания за по-високо интегриран пазар на природен газ. Тя не касае условията за прозрачност и достъп до мрежата.
А с „Газпром” се налага да преговаряме, защото имаме подписан дългосрочен договор за транзит на природен газ, който трябва да бъде адаптиран към новите европейски правила.

- Какво по-точно трябва да се предоговори?
- Това са взаимоотношенията, които касаят начина на отчитане и координиране на действията на различните оператори по това направление. В процеса са ангажирани и трябва да сключат споразумения и румънският, и гръцкият газов оператор. Тук не става въпрос за отказ от изпълнението на договореностите ни с „Газпром”, а за уточняване на детайли по тях и регулиране на взаимоотношенията. Ясно е едно, че начинът на управление на системите трябва да бъде адаптиран и координиран съобразно изискванията на европейския пазар на природен газ.


- А руснаците съгласни ли са на тези преговори за адаптация? И очаквате ли скоро да се разреши този спор?
- Ние сме активна страна в този процес. Разговорите ще продължат с всички страни, които имат отношение по въпроса. Надявам се в близко бъдеще да имаме значителен напредък, но когато говорим за преговорен процес между няколко страни, не може да се дават срокове. Предприели сме действия за решаване на казуса и сме информирали ЕК за това.

- Министър Трайков вече съобщи, че се очакват сериозни залежи на природен газ край плевенското с. Девенци. „Булгартрансгаз” има ли готовност да изгради газопровод до находището?
- Имаме контакти с колегите от „Трансатлантик петролеум” за изграждането на необходимата инфраструктура, която да присъедини находището към газопреносната ни система. Знаем, че там има залежи и започването на експлоатацията му очаквам да окаже съществено положително влияние върху условията за доставките на газ в страната. Ние ще ги присъединим и ще създадем възможност за транспортиране на добитите количества незабавно щом добивното предприятие може да подава природен газ към нас.
Съоръженията ще бъдат изградени предимно от концесионера на находището до точката на присъединяваме, където ние ще инвестираме в други съоръжения за приемане на газа.

- Да разчитаме ли догодина да има доставки от това находище?
- Това зависи изцяло от добивната компания. Техните планове, за които сме информирани, са през 2012 г. да започнат добив и доставка за потребители през газопреносната ни мрежа. Ние сме насреща да осигурим необходимата инфраструктура.

- Защо бе спряна обществената поръчка за ремонт на компресорни станции у нас?
- Констатирах несъответствия, които можеха да ни попречат да постигнем необходимия резултат от процедурата. Сега е направен допълнителен анализ и в скоро време отново ще обявим процедурата – още в началото на следващата година.
Поръчката е за рехабилитация и модернизация на компресорните станции „Лозенец”, „Странджа”, „Ихтиман” и „Петрич”, а проектът е за изграждане и въвеждане в експлоатация на допълнителни мощности в съответствие с европейските екологични изисквания. Очакваме тази инвестиция да бъде над 100 млн. лв. и в нейната реализация със съвременни инженерни решения да се включат местни и чуждестранни компании.

- Как ще завърши финансовата година „Булгартрансгаз”?
- Очакваме добър финансов резултат, който да бъде съпоставим с предходните години. Той не е самоцел – на него ние гледаме като на средство за развитие на газовата ни система. През миналата година печалбата ни беше около 120 млн. лв.

- Кога очаквате дружеството да бъде отделено като независим преносен оператор съгласно евроизискванията?
- Предприели сме необходимите действия на корпоративно ниво, които да осигурят изпълнение на изискванията на третия енергиен либерализационен пакет. Имаме план как да го изпълним в определените срокове. Знаете, че предстои изменение в Закона за енергетиката и чрез него ще бъдат въведени европейските изисквания за независимостта на операторите в националното законодателство. След като се приемат поправките в закона, имаме готовност да приложим разпоредбите му и да се отделим като оператор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване