12/29/11 19:28
(http://www.klassa.bg/)

Италия отваря трудовия си пазар за българи

Италия отваря напълно трудовия си пазар за българи и румънци от 1 януари 2012 г., съобщиха вчера от Министерството на труда и социалната политика. Това е 17-ата страна - членка на ЕС, която прекратява ограничителните мерки за български и румънски граждани.
В съвместно изявление, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на външните работи Николай Младенов заявяват, че приветстват и оценяват високо решението на правителството на Италия.
"Убедени сме, че отпадането на ограниченията ще допринесе за по-доброто функциониране на единния пазар на ЕС", се посочва в изявлението.
Хиляди български граждани ще се възползват от отварянето на трудовия пазар на Италия, коментира евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова. Тя припомни, че още през декември 2009 г. е имала разговор на тази тема със сегашния италиански премиер Марио Монти, който по онова време е бил съветник на председателя на ЕК Барозу по въпросите на единния вътрешен пазар.
Илиана Иванова отбеляза значението на кампанията за отпадане на ограниченията за работници от България. Тя подчерта ангажираността по темата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която е изпратила писма до всички председатели на парламенти в страните, които още имат ограничения. Очакват се решенията на Франция, Белгия, Люксембург, Малта и Дания.
Великобритания, Ирландия и Холандия са потвърдили, че трудовите им пазари ще останат затворени за българи, а Германия частично отваря пазара си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване