12/29/11 12:39
(http://radiomilena.com/)

Първата ВЕЦ в Бургаска облас е включена в паралел

Малката водноелектрическа централа „Камчия“ (МВЕЦ). Вече 30 дни тя устойчиво доставя електроенергия от възобновяем източник – водите на язовир „Камчия“.

Осъществи се една мечта на първите проектанти и строители на язовир „Камчия“ – изградена е малка водноелектрическа централа, която оползотворява водите му.Тази мечта е почти на половин век. Проектирането и изграждането на хидросистемата на язовира започва през 1967 г. и завършва през 1978г. Главен проектант  на това уникално хидросъоръжение е „Хидропроект“ – София. Още през тези години, специалистите забелязват огромния потенциал на събраната водна маса, която се използва само за питейни нужди.

Малката водноелектрическа централа – Камчия – първата в Югоизточна България, е на територията на община Сунгуларе, Бургаска област. Тя ползва системата на язовир „Камчия“ по много хитроумен начин. Осъществен е байпас на съществуващия енергогасител, разположен на левия бряг на Луда Камчия.

Оригиналните инженерни решения не се изчерпват с това. В новата електроцентрала е монтирана единствената в България вертикална турбина тип „Каплан“. Тя е произведена от водеща високотехнологична фирма на Република Словакия. Вертикалната турбина е двойно регулираща и позволява едновременна промяна на ъгъла на лопатките и перките на вала.  Това  инженерно решение гарантира много висок коефициент на полезно действие на водната маса.

Малката електрическа водна централа в Източна Стара планина е напълно автоматизирана.Тя може да бъде управлявана и контролирана дистанционно от производителя и нейните собственици, и то от всяка точка на Европейския съюз.

Необузданата сила на водите на Камчия – гасена със сложни  съоръжения, днес се превръща от МВЕЦ „Камчия“ в 600 млн. кв.ч. годишно. Холдинг „Булгарлизинг“ – строител и собственик на това наистина модерно съоръжение, показва, че е натрупал значителен професионален и административен капацитет. Това е втората малка водоелектрическа  централа, която изгражда в България.

От края на м.ноември МВЕЦ „Камчия“ със своите 1,3 мегавата е включена в паралел в електропреносната мрежа на страната.Връзката се осъществява със съществуващата преносна система чрез изграден  далекопровод с дължина 1300 метра.

ГЕОПАН

Единствената в България вертикална турбина е произведена от водеща фирма на Р.Словения.

 

Водите на Камчия – до построяването на язовир „Камчия“, носеха на населението на Източна Стара планина сезонни наводнения и опустошения.Река Камчия влива в морето едни от най-големите водни обеми по българското Черноморско крайбрежие.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване